23-24-25-26- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η Χριστουγεννιάτικη εξόρμηση στη φύση, την ιστορία και την παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας θα μας δείξει, για μια ακόμη φορά πόσο στενά είναι δεμένα μεταξύ τους φυσικά οικοσυστήματα μεγάλης αξίας, μνημεία ιστορίας και πολιτισμού όλων των εποχών και η ξεχωριστή λαογραφική ταυτότητα κάθε πόλης και χωριού .
Δείτε ακόμη:Χτύπησαν και συνέλαβαν πατέρα μπροστά στις κόρες του στο Λόφο Στρέφη (video)
Για το σκοπό αυτό η εξόρμηση περιλαμβάνει πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες όπως: ξεναγήσεις στον περίφημο προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό της Καστοριάς, στα Βυζαντινά μνημεία των Πρεσπών, Άγιο Γερμανό και Άγιο Αχίλλειο, οικοξενάγηση στις λίμνες Μεγάλη και τη Μικρή Πρέσπα, που θα συνδυαστεί με παρατήρηση αργυροπελεκάνων.
Επίσης θα περιλαμβάνει περιήγηση στην πανέμορφη Καστοριά με τα εξαιρετικά αρχοντικά, επίσκεψη και περιήγηση στο παραδοσιακό χωριό Νυμφαίο με τις εντυπωσιακές αναπαλαιώσεις των πέτρινων σπιτιών και καταστημάτων, που θα συνδυαστεί με ενημέρωση στις εγκαταστάσεις της οικολογικής οργάνωσης Αρκτούρος, τόσο στο Νυμφαίο, όπου προστατεύεται η αρκούδα, όσο και στον Αετό που προστατεύεται ο λύκος και προαιρετική δίωρη πεζοπορία, στο δασωμένο Βίτσι.
Εκτός από αυτά θα γνωρίσουμε το ιδιαίτερης ομορφιάς χωριό Νεστόριο, που βρίσκεται στους πρόποδες του Γράμμου και στις πηγές του Αλιάκμονα, όπου επίσης θα υπάρχει
ευκαιρία για δίωρη πεζοπορία στο ελατόδασος παράλληλα με το ποτάμι, για όσες και όσους το επιθυμούν.
Τέλος σε θα ήταν σοβαρή παράλειψη μας στη χριστουγεννιάτικη αυτή εξόρμησή μας να μην επισκεφτούμε ένα από τα ομορφότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, όπως αυτό της Βίγλας – Πισοδερίου, που βρίσκεται στη συμβολή των βουνών του Βαρνούντα και του Βέρνου, σε μια θαυμάσια τοποθεσία, μέσα σε υπέροχο δάσος από οξιές,
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ
7πμ Αναχώρηση από τη Βούλα
7.30πμ Επιβίβαση από Ομόνοια
4μμ Άφιξη στην Καστοριά με ενδιάμεσες στάσεις.
Αφού τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο, θα έχουμε μια πρώτη γνωριμία θα με τα πασίγνωστα αρχοντικά της Καστοριάς, ιδιαίτερα στο Ντολτσό και το Απόζαρι, τις αρχοντο-γειτονιές της Καστοριάς, που μέσα τους κρύβουν τις ωραιότερες γειτονιές της πόλης: τα πλακόστρωτα σοκάκια και την αρχιτεκτονική ποικιλία των αρχοντικών και λαϊκών σπιτιών του 18ου και 19ου αιώνα, δείγματα της άνθησης της βιοτεχνικής και εμπορικής δραστηριότητας. Θα τολμήσουμε να την ονομάσουμε «μανιφακτούρα» της γούνας, όπως θα εξηγήσουμε στην κοινωνιολογική προσέγγιση αυτής της περιόδου, που θα κάνουμε στη βόλτας μας, γιατί αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από ειδικές διεθνείς συνθήκες.
Και καθώς θα περπατάμε συζητώντας θα θαυμάζουμε τα αρχοντικά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά φρουριακών αστικών σπιτιών με τα σαχνίσια τους, τα ψηλά παράθυρα, τους εξώστες, τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα στις οροφές, τους πολύχρωμους φεγγίτες και τις διακοσμημένες ζωφόρους και όλα αυτά σε μια ισορροπημένη σχέση με το περιβάλλον.
Αυτά είναι στοιχεία που κάνουν ξεχωριστά τα αρχοντικά της Καστοριάς.
΄Μετά από τη βόλτα θα συνεχίσουμε την κουβέντα στα…τσιπουράδικα της λίμνης
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΒΙΓΛΑ-ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ-ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ-ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ- ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ-ΨΑΡΑΔΕΣ
8πμ Αναχώρηση για Πρέσπες.
9πμ Θα βρεθούμε σε ένα μοναδικής ομορφιάς χιονισμένο χριστουγεννιάτικο τοπίο αυτό του χιονοδρομικού Βίγλας- Πισοδερίου που βρίσκεται σε υψόμετρο 1700μ, μέσα σε ένα
υπέροχο δάσος από οξιές, στο στενότερο πέρασμα ανάμεσα στα δύο βουνά, Βέρνο και Βαρνούντα, όπου δε μπορούμε να αποφύγουμ εύκολα την πρόκληση για στάση στο καλαίσθητο σαλέ.
Εδώ συνιστούμε μια πρωινή αναζωογονητική πεζοπορία στο δασωμένο τοπίο.
10.30πμ Καθώς θα κατηφορίζουμε με το πούλμαν για τις Πρέσπες θα απλώνονται μπροστά μας οι δύο λίμνες-υγρότοποι που μαζί με τα υγρά λιβάδια αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο για δεκάδες είδη σπάνια πουλιά και ψάρια.
Παράλληλα στις περιοχές που συνορεύουν με τις λίμνες συγκεντρώνονται σμήνη πουλιών για να τραφούν από τα υπολείμματα των καλλιεργειών και μαζί με τα μικρά τρωκτικά δημιουργούν ιδανικές συνθήκες κυνηγιού για τα αρπακτικά πουλιά και τα σαρκοφάγα θηλαστικά.
Λίγο πιο ψηλά, βρίσκεται η ζώνη γύρω από τους οικισμούς, όπου η μεγάλη ποικιλία οπωροφόρων δέντρων, η παρουσία ενός δαίδαλου μικρών ποταμών, το πλούσιο έδαφος και η σχετικά ομαλή μορφολογία του τόπου προσελκύει πλήθος ζώων.
Μετά τους οικισμούς εκτείνονται οι πλαγιές με τα πυκνά δάση της περιοχής με κυρίαρχα τα δρυοδάση, τα ελατοδάση και τα δάση από οξιές. Μπαίνουμε πλέον στην καρδιά
του μεγαλύτερου Εθνικού Δρυμού στη χώρα μας, που εκτός από την μεγάλη οικολογική σημασία έχει και πλούσια ιστορία.
Η ξενάγηση εδώ τόσο η ιστορική όσο και η οικολογική είναι δεμένη με μια κομβικής σημασίας περιοχή 11.30πμ Θα επισκεφτούμε και θα ξεναγηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής .
Είναι η εκκλησία του Αγίου Γερμανού, ένας εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 11ου, του 13ου και του 18ου αιώνα. Η δημιουργία του χωριού συνδέεται με την ανέγερση της εκκλησίας στις αρχές του 10ου αιώνα.
12.30μμ Θα αναχωρήσουμε για το λόφο στις όχθες της Μικρής Πρέσπας, όπου θα έχουμε μια ευχάριστη πεζοπορία, είκοσι λεπτών ν μέχρι την κορυφή του λόφου, για να δούμε τους αργυροπελεκάνους, μεγάλα πουλιά, με άνοιγμα φτερών 2,5 μέτρα, που είναι χαρακτηρισμένο ως “απειλούμενο” είδος.
Στο λόφο αυτό υπάρχει ένας από τους μεγάλους βιότοπους που ζουν αργυροπελεκάνοι 1μμ Θα αναχωρήσουμε περνώντας με τα πόδια πάνω από την πλωτή γέφυρα, για το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου που βρίσκεται στη Μικρή Πρέσπα.
Εδώ θα επισκεφτούμε και θα ξεναγηθούμε στην τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, μονή του 10ου αιώνα (968), που χτίστηκε από τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ για να μεταφέρει σ’ αυτήν τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου (Αχιλλείου).
Στο διακονικό της βασιλικής τοποθετήθηκε το λείψανο του Αγίου Αχιλλείου, ενώ στο δεξιό κλίτος του ενταφιάστηκε ο Σαμουήλ.
Είναι από τις μεγαλύτερες βασιλικές της κατηγορίας της με ξύλινη στέγη, νάρθηκα, με δύο ψηλές κιονοστοιχίες που έχουν από δύο σειρές τόξων
2μμ Θα αναχωρήσουμε για τους Ψαράδες, ένα ιστορικό χωριό, με ενδιαφέροντα στοιχεία τοπικής αρχιτεκτονικής, που εξελίχθηκαν κατά τους δύο προηγούμενους αιώνες. Είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι, όπου θα έχουμε χρόνο για βόλτα και φαγητό.
Συνιστούμε στις φίλες και τους φίλους να αξιοποιήσουν τον χρόνο αυτό και για μια βόλτα με βάρκα και να δουν τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες πάνω στους βράχους, καθώς και τα φημισμένα ασκηταριά σκαρφαλωμένα στις ακτές της λίμνης.
Μία βόλτα που θα του μείνει αξέχαστη.
5μμ Θα αναχωρήσουμε για τη Φλώρινα, όπου θα έχουμε χρόνο για βόλτα και καφέ
7μμ Επιστροφή στο ξενοδοχείο, ελεύθερος χρόνος
ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΝΥΜΦΑΙΟ-ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ-ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
9πμ Αναχώρηση για το ορεινό παραδοσιακό χωριό Νυμφαίο, πρότυπο αισθητικής και αρχιτεκτονικής αναπαλαίωσης.
Περπατώντας ανάμεσα στα επιβλητικά αρχοντικά και παρατηρώντας τις στέγες, οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να μην κρατούν το χιόνι μπορούμε εύκολα να μάθουμε ρωτώντας τους ντόπιους για την παλιά ένδοξη εποχή του Νυμφαίου.
Και είναι πολύΩενδιαφέρον να τους ακούει κανείς να μιλούν με καμάρι για την ιστορία του χωριού τους και να μαθαίνει ότι χτίστηκε περί το 1385 από Βλάχους, δηλαδή λατινόφωνους αυτόχθονες Μακεδόνες, που επί 1.400 χρόνια φύλαγαν τη γειτονική Εγνατία Οδό.
Αυτοί οι πολεμιστές οικιστές του Νυμφαίου συνθηκολόγησαν αργότερα με τους Οθωμανούς υπό όρους και έτσι παρέμειναν ένοπλοι και αυτοδιοικούμενοι, υπαγόμενοι απευθείας στη Βαλιντέ Σουλτάνα, δηλαδή τη μητέρα του Σουλτάνου,.
Μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα ζούσαν κυρίως με ληστρικές επιδρομές στα τσιφλίκια του κάμπου.
Περί το 1630 άρχισαν να επιδίδονται στην ασημουργία και ανέδειξαν το χωριό τους σε πασίγνωστο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας όλης της Μακεδονίας και των Βαλκανίων για τους υπόλοιπους τρεις αιώνες.
Περπατώντας θα συναντήσουμε το μεγαλόπρεπο κτίριο που στέγαζε τη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο και αποτελεί σήμερα σημαντικό αξιοθέατο. Η Νίκειος Σχολή κατασκευάστηκε το 1928 με δωρεά του μεγάλου ευεργέτη καπνέμπορου από το Νυμφαίο Ιωάννη Ζαν Νίκου (1876-1931).. Ο σχεδιασμός του έγινε από τον γνωστό Έλληνα αρχιτέκτονα Γεώργιο Πάντζαρη (1901-1971), ο οποίος σχεδίασε δεκάδες διδακτήρια σε ολόκληρη τη χώρα.
Η Σχολή λειτούργησε μέχρι το 1980, οπότε και εγκαταλείφθηκε. Από το 1993 αποτελεί την έδρα της οικολογικής οργάνωσης «Αρκτούρος» Αφού ολοκληρώσουμε την περιήγηση μας στο χωριό θα φτάσουμε πεζοπορώντας σε δασικό δρόμο με οξιές στις υπαίθριες εγκαταστάσεις του Αρκτούρου.
Εδώ θα γνωρίσουμε πεζοπορώντας τις αρκούδες που φιλοξενούνται και προστατεύονται σε μία ειδικά περιφραγμένη δασική έκταση 50 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 1.350μ. Αξέχαστη εμπειρία.
Για την ασφαλή πεζοπορία σας συστήνουμε τη χρήση ορειβατικού, πεζοπορικού ή αθλητικού παπουτσιού καθώς το μονοπάτι των ξεναγήσεων είναι δασικό.
Στο ξεχωριστό αυτό τοπίο αυτό τοπίο, έναν μοναδικό συνδυασμό βλάχικης αρχιτεκτονικής και δάσους από οξιές θα κινηθούμε και μετά από το τέλος της ενημέρωσης στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου.
Για όσες και όσους επιθυμούν θα πραγματοποιήσουμε πεζοπορία ενώ οι υπόλοιποι/ες θα περιηγηθούν το χωριό 12.30μμ Αφού ολοκληρώσουμε την επίσκεψη και την περιήγηση στο Νυμφαίο θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Λίμνη της Καστοριάς (Λίμνη Ορεστιάδας) μέσα στην οποία είναι χτισμένη η Καστοριά και μοιάζει με νησί.
Είναι μια λίμνη με πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς στην περιοχή συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πουλιών.
Επίσης είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ιχθυοπανίδα και θεωρείται η δεύτερη πλουσιότερη λίμνη σε αλιεύματα της Ελλάδας.
Έχει χαρακτηριστεί ''Μνημείο Φυσικού Κάλλους'' από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι επίσημα ενταγμένο στο ευρωπαϊκό δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας «Φύση 2000».
Αξίζει λοιπόν να έχουμε το γιορτινό χριστουγεννιάτικο γεύμα κοντά σε ένα τέτοιο τοπίο. Μετά από το γεύμα και τον απαραίτητο καφέ θα απολαύσουμε τον περίπατο με τα πόδια ή με ποδήλατο στις όχθες της λίμνης όπως και με μια βαρκάδα με το πλοιάριο του Δήμου.
6μμ Επιστροφή στο ξενοδοχείο — Ελεύθερος χρόνος
ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΣΠΗΛΙΟ-ΝΕΣΤΟΡΙΟ-ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ
9πμ Ξενάγηση στον λιμναίο προϊστορικό οικισμό, Δισπηλιό Καθώς θα περπατάμε στον μυθικό χώρο του μοναδικού στη χώρα μας λιμναίου οικισμού (5000π.Χ), που βρίσκεται πολύ κοντά στην Καστοριά, στη νότια όχθη της λίμνης, στο μυαλό μας θα έρχονται οι μαγικές εικόνες του πρωτόγονου κοινοτισμού, όπως τις αναλύει ο Αμερικανός εθνολόγος και αρχαιολόγος Λιούις Μόργκαν στο εξαίρετο έργο του Αρχαία Κοινωνία (Τις αποκαλούμε μαγικές γιατί, αν και έρχονται από το πολύ μακρινό παρελθόν, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον των λαών, έτσι όπως το οραματιζόμαστε εμείς, στην Εναλλακτική Δράση.
Για το μεγάλο αυτό θέμα έχουμε να πούμε πολλά καθώς θα ό βλέπουμε τις ανακατασκευασμένες οικίες, καθώς και είδη οικοσκευής και επίπλωσης (λίθινα, οστέινα και πήλινα
εργαλεία, χάνδρες, κεραμικά σκεύη), των ανθρώπων που έζησαν σε εκείνες τις κοινωνίες. Θα μιλήσουμε για το ξεχωριστό περιεχόμενο της κοινωνικής ζωής στο Δισπηλιό, στις τρεις μεγάλες οικιστικές φάσεις: τη, αρχαιότερη, τη λιμναία, τη δεύτερη, την αμφίβια και τη νεότερη, τη χερσαία καθώς και για το πώς, οι θεσμοί αυτών των πρώτων κοινωνιών επηρέασαν την μετέπειτα ιστορική εξέλιξη των μετέπειτα κοινωνιών
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι τις ανασκαφές στο Δισπηλιό ξεκίνησαν το 1932, από τον ο ακαδημαϊκό και αρχαιολόγο Αντώνη Κεραμόπουλο.
Κεραμόπουλο 11πμ Θα φτάσουμε στο Νεστόριο
Η ιστορία και η ζωή και σε αυτή την περιοχή είναι δεμένη με σημαντικά μυθολογικά «γεγονότα», που προκαλούν γόνιμα ερωτηματικά στα οποία θα κληθούμε να απαντήσουμε στη διάρκεια της περιήγησης, όπως: γιατί ο Ορέστης και ο Νέστωρ, γιοί του βασιλιά Αγαμέμνονα κατέφυγαν εδώ, στους πρόποδες του Γράμμου, ύστερα από τη δολοφονία της Κλυταιμνήστρας, ιδρύοντας ο μεν πρώτος το Νεστόριο, ο δε δεύτερος το Άργος Ορεστικό;
Τί σηματοδοτεί το «γεγονός» αυτό και πως, πιθανά, συνδέεται με την «εμφύλια διαμάχη στους «Αρφεάδες» βασιλείς, και στη συνέχεια στους βυζαντινούς, και τους Φράγκους;
Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά καθώς θα βρισκόμαστε στο''Κάστρο''της Καϊλιάς, μια φυσική ακρόπολη σε υψόμετρο 1.017 μέτρα βρίσκεται μια φυσική ακρόπολη που για αιώνες αποτέλεσε αμυντικό οχυρό στις επιδρομές εναντίον της περιοχής και έχει πολύ όμορφη πανοραμική θέα.
Ενδιαφέρον επίσης αξιοθέατο στο Νεστόριο είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών, μια τρίκλιτη βασιλική του 1858 με αξιόλογο τέμπλο.
Όμως εκτός από τα μνημεία της ιστορίας, μπορούμε, χωρίς αμφιβολία, να πούμε ότι στο Νεστόριο υπάρχει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της φύσης, Και αυτό δεν είναι άλλο από τις πηγές του Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου ελληνικού ποταμού.
Είναι ο ποταμός, που με την ασταμάτητη ροή του ενώνει το παρελθόν με το πατρόν, αφού στις όχθες του δημιουργήθηκαν οικισμοί που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή, ενώ από τότε η ζωή δε σταμάτησε ποτέ να κυλά παράλληλα με τα νερά του.
Στις πηγές του, στους πρόποδες του Γράμμου, υπάρχει ένας σπάνιος υδροβιότοπος με 35 είδη ψαριών, 215 είδη πουλιών (ανάμεσά τους πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη), καθώς και πολλά θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια.
Σε αυτό το τοπίο θα περιηγηθούμε, περπατώντας κοντά στις όχθες και θαυμάζοντας το σπάνιο φυσικό πλούτο του ποταμού, όπου εδώ και πολλά χρόνια γίνεται το γνωστό
μουσικό φεστιβάλ που έχει ονομαστεί “River Party” Μεσημεριανό φαγητό θα έχουμε στο Νεστόριο 3.30μμ Αναχώρηση για επιστροφή
Kόστος συμμετοχής: 275 Ευρώ για μέλη και 295 για μη μέλη .
Η διαφορά του μονόκλινου είναι 35 Ευρώ η βραδιά. (Τα μονόκλινα δωμάτια θα είναι περιορισμένα)
Η διαμονή είναι στο Ξενοδοχείο KELETRON, στην πόλη της Καστοριάς, 50 μ από τη λίμνη
Στην τιμή περιλαμβάνονται
Οι μεταφορές με πούλμαν
Οι διανυκτερεύσεις και τα πρωινά
Οι ξεναγήσεις στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού και στα άλλα ιστορικά μνημεία
Οι οικοξεναγήσεις στις Πρέσπες, στον Αρκτούρο, στη λίμνη της Καστοριάς και στον Αλιάκμονα
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής
Νόρα Πολυδούρη 6949138298 9-2 το πρωί και 5-7 το απόγευμα
Οι δηλώσεις συμμετοχής και οι κρατήσεις θέσεων ισχύουν μόνο εφόσον έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με ταυτόχρονη κατάθεση προκαταβολής 100 Ευρώ κατ’ άτομο το αργότερο μέχρι το Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο λογαριασμό Τράπεζα Πειραιώς (Iban) Αριθμός GR78 0171 6040 0066 0413 8920 890 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.
Η αποπληρωμή θα γίνει μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου
Επισημαίνουμε ότι λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται τα ξενοδοχεία της Καστοριάς για τα Χριστούγεννα, οι ξενοδόχοι είναι πολύ ''κάθετοι'' στις ημερομηνίες