Από την Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Με την παρουσία πλήθους πολιτών (κύρια των όμορων δήμων του Μ.Π. Γουδή-Ιλισίων), κλιμάκιο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων: Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας και Ζωγράφου, Μαζί για την Πόλη μας (Ζωγράφου), ΑΝΤΑΡΣΙΑ στις Γειτονιές της Αθήνας, Ανυπότακτη Αθήνα, Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα, Ανυπότακτη Πόλη Ζωγράφου, Δίκτυο Πολιτών Χολαργού-Παπάγου, των Πολιτιστικών Συλλόγων Άνω Αμπελοκήπων και Κέντρου Αμπελοκήπων, της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητών του 56ου Γυμνασίου Αθηνών (που παρουσίασαν και αναλόγου θέματος έργα μαθητών τους), της ΟΓΕ και της Ένωσης Γονέων της 7 ης Κοινότητας και άλλων μαζικών φορέων, πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2022, στο Πάρκο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μη υλοποίηση ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ-Ιλισίων, ΥΨΗΛΟΥ ΚΑΙ ΠΥΚΝΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ. Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν η Π.Ο. Ε.Μ. Δ.Υ.Δ. Α.Σ. και η Β΄ΕΛΜΕ.
Ο κύριος ομιλητής Δημήτρης Κλεφτοδήμος, εκπρόσωπος της ΕΑΜΠ Γουδή, ανέφερε πως συγκεντρωθήκαμε :
Α) ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣ
•Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον πυρήνα του πάρκου
•Για την λεηλασία που επιτελείται στον πυρήνα του πάρκου: κατακερματισμός, συρματοπλέγματα, παράνομα κτίσματα, ασύμβατες για πάρκο χρήσεις, εμπορευματοποίηση, διαμπερής κυκλοφορία κλπ.
•Για το σχέδιο του νέου Π.Δ/τος (σε αντικατάσταση του υπάρχοντος Π. Δ/τος του 2011), το οποίο εμπεριέχει δυσμενέστερες διατάξεις, σε σχέση με το υπάρχον, που αποσκοπούν στο να συγκαλύψουν και να νομιμοποιήσουν αυθαιρεσίες που έχουν ήδη συντελεστεί, είτε να διευκολύνουν την πραγματοποίηση νέων και αφορούν κυρίως τον ΠΥΡΗΝΑ του Πάρκου.
Β) ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ
Τη δημιουργία του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου (δίχως στρατόπεδα, που σε μεγάλο βαθμό είναι ανενεργά, και τις άλλες μη συμβατές για πάρκο χρήσεις όπως: Μπάντμιντον, ΕΠΟ, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, κλπ.) , συνολικής έκτασης 4.500 στρεμμάτων (ο πυρήνας του πάρκου είναι 1.500 στρέμματα), που θα προσφέρει τεράστια οφέλη σε όλους τους κατοίκους της Αττικής : επικοινωνία, αναψυχή, πολιτιστική δραστηριότητα, αλλά και καταφυγή σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών από φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς, καύσωνες κλπ.
Τονίστηκε ότι για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Μ.Π. Γουδή-Ιλισίων κύρια ευθύνη φέρουν:
1) διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις οι οποίες επί 45 χρόνια (!!!) δεν μερίμνησαν για την δημιουργία – υλοποίηση - θωράκιση του Μ.Π. Γουδή-Ιλισίων, καθώς και για τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης αυτού. Αντίθετα με φωτογραφικές διατάξεις, με τη μη απόδοση δημόσιων εκτάσεων από την ΕΤΑΔ (ενώ αντίθετα τις μισθώνει), με την ‘’ολιγωρία’’ αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών κλπ. το Μ.Π. ΓουδήΙλισίων διαχρονικά εμπορευματοποιείται.
2) ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος μέχρι σήμερα, δεν έχει επιδιώξει να παραλάβει την ήδη μεταγεγραμμένη υπέρ αυτού έκταση των 965 στρεμμάτων (Ν.732/1977) , παρά τις σχετικές αποφάσεις που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, και
3) το ΤΕΘΑ, που αδιαφορώντας για τις αποφάσεις, διαχειρίζεται ως Real Estate και μεσιτική εταιρεία τμήματα του Πάρκου, ενοικιάζοντάς τα, με μακροχρόνιες μισθώσεις, σε ιδιωτικά συμφέροντα που καταπατούν και αλλοιώνουν κάθε έννοια ενός ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.
Επισημάνθηκε ότι η πανδημία ανέδειξε περισσότερο τη σοβαρή έλλειψη (σε αρκετές περιοχές) κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής θέτοντας επιτακτικά το αίτημα για την πρόβλεψη, τη δημιουργία, την προστασία και ανάδειξη τους, όμως αυτή η ΑΜΕΣΗ κοινωνική ανάγκη δεν συνάδει με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Αντίθετα οι ελεύθεροι χώροι παραδίνονται σταδιακά στην τσιμεντοποίηση – εμπορευματοποίηση (Ελληνικό, Ελαιώνας, χώρος ΠΥΡΚΑΛ, Αττικό Άλσος, Ακαδημία Πλάτωνος, πλατεία Εξαρχείων, Λόφος Στρέφη κλπ.) Επίσης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα στέγασης δημόσιων υπηρεσιών σε κτίρια του δημοσίου, προωθείται η μεταστέγασή τους σε ζωτικούς χώρους για τους κατοίκους και την πόλη (χώρος ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη)
Στη συνέχεια ολιγόλεπτες τοποθετήσεις έκαναν εκπρόσωποι από συλλογικότητες, που ήδη αναφέρθηκαν. Όλες οι τοποθετήσεις κινήθηκαν σε απόλυτη σύμπνοια με τις θέσεις της Επιτροπής μας και με την υπόσχεση να προσφέρουν κάθε δυνατή υποστήριξη για να επιτευχθεί ο στόχος.
Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία, με τα πανό και το σύνολο των παρευρισκόμενων, περίπου 200 ατόμων, που φώναξαν συνθήματα κατά της συνέχισης όλων των παρανομιών που συντελούνται μέσα στο Πάρκο.
Η πορεία, με ανάλογες στάσεις για συμβολικό μπλοκάρισμα της κίνησης οχημάτων στον πυρήνα του Πάρκου και ενημέρωση (μοιράζοντας ανακοινώσεις στους οδηγούς τους), ακολούθησε διαδρομή εντός του Πάρκου, κάνοντας αισθητό το αίτημα για απαγόρευση της διαμπερούς κυκλοφορίας των οχημάτων και κατεδάφιση των περιφράξεων, όπως άλλωστε προβλέπει και το ισχύον Π.Δ. του 2011. Η πορεία αφού πέρασε από το κτίριο του Μπάντμιντον (προς κατεδάφιση σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ) και από τους εμπορευματοποιημένους κοινόχρηστους χώρους (Anassa City Events και ΑρχΩν) κατέληξε στην υπαίθρια Γλυπτοθήκη, όπου και τερματίστηκε.
Ωστόσο, δόθηκε η υπόσχεση από όλους τους παρόντες, ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική νίκη, να δούμε επιτέλους πράξη το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ στην υπηρεσία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, χωρίς εμπορευματοποίηση.