Την ώρα που τα κρούσματα κι οι θάνατοι αυξάνονται και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα,το υπουργείο Παιδείας καλεί εκπαιδευτικούς,γονείς και μαθητές να τηρήσουν μέτρα σύμφωνα με την ατομική ευθύνη του καθενός
Πάντως, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το... βάρος θα πέσει στην ατομική ευθύνη.
"Το πιο πιθανό σενάριο επιστροφής των μαθητών μετά από 2,5-3 χρόνια πανδημίας είναι να υπάρχει η ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είτε να φορέσουν είτε όχι τη μάσκα", είπε στην ΕΡΤ.
Άλλωστε επεσήμανε ότι σε αυτό το πνεύμα κινούνται και οι πρόσφατες αλλαγές που ανακοίνωσε στα πρωτόκολλα της καραντίνας το CDC: "Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος και πλέον εναπόκειται στην ευχέρεια του δασκάλου να φορέσει ή όχι τη μάσκα".
Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι "θα παίξει ρόλο και η επιδημιολογική κατάσταση και το πού θα βρισκόμαστε με τα εμβόλια", ενώ στο ερώτημα για το αν θα πρέπει η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών να γίνει με self test ή χωρίς, η κα. Ψαλτοπούλου απάντησε ότι "θα παίξει ρόλο η επιδημιολογική εικόνα" παραπέμποντας για τις οριστικές αποφάσεις στην επιτροπή των ειδικών.
"Ευτυχώς τα παιδιά περνούν τον κορονοϊό ελαφρύτερα αν και έχουν υπάρξει περιστατικά και στην Ελλάδα και διεθνώς με βαρύτερη νόσηση. Το τεστ καλό είναι να δίνεται αυτή η δυνατότητα. Η επιτροπή θα αποφασίσει κατάλληλα για το πότε πρέπει να γίνεται και αν πρέπει να γίνεται μαζικά", κατέληξε για το θέμα.
Γενικότερα, παραδέχθηκε ότι πλέον είμαστε σε σταδιακή αποκλιμάκωση του επιδημικού κύματος μολονότι υπήρξε μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίοιυ στα λύματα Πάτρας και μια ήπια προς ανοδική τάση σε αυτά της Αθήνας.
Ακόμα, υπενθύμισε ότι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο "περιμένουμε ένα εμβόλιο πιο προσαρμοσμένο στις μεταλλάξεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν είμαστε στους άνω των 60 ετών ή σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να περιμένουμε μέχρι τότε".