Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Ηράκλειο: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Τελευταία ενημέρωση:Δευτέρα,02/06/2008

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία Ημερίδα με στόχο την ενημέρωση για τη σωστή πρόληψη από τον δεύτερο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο, διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου. Στο πλαίσιο ενός κύκλου επιστημονικών ομιλιών, πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη ημερίδα που είχε ως θέμα την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό αλλά και στην εξάλειψη της ασθένειας, που ταλαιπωρεί μεγάλα ποσοστά του γυναικείου πληθυσμού ανά τον κόσμο.
Κεντρικό ομιλητής ήταν ο Κ. Λάζαρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Ηρακλείου. Ο Στ. Γεωργόπουλος επισήμανε ότι «πριν από τη μάχη υπάρχει δυνατότητα για πρόληψη που επιτυγχάνεται με την ενημέρωση, στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας για πρωτοβάθμια περίθαλψη».
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, Γ. Οικονομίδης, ο οποίος όντας γιατρός, στάθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής, τα εμβόλια. «Τα εμβόλια είναι σημαντικό εργαλείο για τη πρόληψη νοσημάτων σε υγιείς ανθρώπους, αποτελούν τη μεγαλύτερη ασπίδα του συστήματος υγείας», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο εμβόλιο που εμποδίζει την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, λέγοντας ότι η παρασκευή του εμβολίου κατά των κονδυλωμάτων ξεκίνησε από το 1992, για να γίνει εφικτή η κυκλοφορία του το 2006. Έπειτα παρέθεσε μια σειρά από στατιστικά στοιχεία που αφορούν τόσο στην ασθένεια όσο και στη στάση του πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό.
 
  • κάθε χρόνο έχουμε 600 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας και 250 θανάτους
  • μόνο το 20% των γυναικών ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου
  • το 20% των εφήβων έχουν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές από την ηλικία των 16 ετών
  • 3/10 παιδιά δεν εμβολιάζονται καθόλου ή δεν εμβολιάζονται σωστά
Πιο συγκεκριμένα για το εμβόλιο κατά των κονδυλωμάτων ο κ. Οικονομίδης είπε ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε ηλικίες από 12-26 ετών και χορηγείται δωρεάν.
 
Ο κ. Λάζαρης εστίασε στη σημασία του τεστ Παπανικολάου, μιας ανακάλυψης που προβλέπει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πριν εμφανιστεί ως ασθένεια, την οποία εμφανίζουν κυρίως οι νέες γυναίκες.
 
Το ευχάριστο νέο είναι ότι με την πρόληψη πριν γίνουν οι μεταστάσεις, ο ασθενής μπορεί να ζήσει χωρίς να πάθει τίποτε. Το δυσάρεστο όμως είναι η αύξηση της συχνότητας των περιστατικών, ακόμη και σε χώρες που εφαρμόζεται το τεστ ΠΑΠ. Σήμερα η επιστημονική κοινότητα είναι σε θέση να γνωρίζει τους 101 ιούς που προκαλούν καρκίνο, έτσι έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν χημικές ουσίες που να τους μοιάζουν , χωρίς ωστόσο να έχουν λοιμογόνο δράση κι έτσι προκαλούνται αντισώματα και εξουδετερώνουν τον ιό. Η μετάδοση των ιών προκαλείται είτε μέσω της σεξουαλικής επαφής, είτε από επαφή μετα χέρια ή αντικείμενα.

 

 DSCN5537.JPGNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων