Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΒΙΒΛΙΟ | Τι καλό θα μαγειρέψεις ...σήμερα, μαμά;
Τελευταία ενημέρωση:Σάββατο,03/05/2008

Το βιβλίο αυτό δεν είναι «ακόμα ένας τσελεμεντές» από τους χιλιάδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Γράφτηκε και συντάχθηκε από επιστήμονες διατροφολόγους διαιτολόγους με σκοπό την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών της ελληνικής οικογένειας. Αντιτίθεται κατηγορηματικά στις «υποτιθέμενες» σύγχρονες αρχές διατροφής που τα θέλει «όλα στον ατμό» και ξαναβάζει στο τραπέζι την οικογένεια να μοιραστεί το παραδοσιακό νόστιμο, θρεπτικό φαγητό. Και μαζί με το φαγητό η μητέρα θα βάλει την αγάπη και την φροντίδα και η οικογένεια γύρω από το τραπέζι θα κουβεντιάσει, θα συζητήσει και θα έρθει πιο κοντά. Τι θα καλό θα μαγειρέψεις απόψε μαμά; Είναι μια ερώτηση που συνήθως μας φέρνει συνήθως στο μυαλό το «ψητό στο φούρνο με πατάτες». Όμως μέσα από το βιβλίο αυτό, θα διαπιστώσουμε ότι δεν αρκεί μόνο το ψητό στο φούρνο για να χαρίσει στην οικογένεια όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε όλη η οικογένεια να «χαίρει άκρας υγείας» αλλά χρειάζεται και το λαδερό και το ψάρι και το όσπριο και το ζυμαρικό και το ρύζι. Ναι, αλλά με πια συχνότητα και με πιο τρόπο μαγειρεμένο, ώστε να ξεφύγουμε από τα βαριά φαγητά γεμάτα λάδια, βούτυρα και βαριές σάλτσες.Εμείς λοιπόν, ξαναμαγειρέψαμε όλα τα παραδοσιακά βαριά φαγητά και με τη βοήθεια της «μαμάς» ανακαλύψαμε πώς να φτιάχνουμε πεντανόστιμα γεμιστά, υπέροχα σουτζουκάκια, μυρωδάτο μουσακά, ευκολόπεπτα φασόλια και φακές, κρατώντας όλη την υπέροχη γεύση τους, αλλά απομακρύνοντας τις βαριές σάλτσες και μαζί και τις πολλές θερμίδες.
 
Η ερώτηση: Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα μαμά; δεν θα έχει να κάνει μόνο, με το τι νόστιμο θα μαγειρέψουμε σήμερα, αλλά και με το τι ακριβώς πρέπει να μαγειρέψουμε και αύριο και μεθαύριο και την κάθε ξεχωριστή μέρα της εβδομάδας, ώστε να εξασφαλίζουμε καθημερινά ένα άριστο θρεπτικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά θα τα μάθουμε ταξιδεύοντας μαζί μέσα από αυτό το βιβλίο και μαζί θα μάθουμε ακόμα πώς να συμπληρώνουμε σωστά το ημερήσιο διαιτολόγιο όλης της οικογένειας. Μέσα από ένα οικογενειακό πρόγραμμα διατροφής θα ξέρουμε για όλους, πόσο πρέπει να φάμε, τι μερίδα μας αναλογεί και πως θα πρέπει να συντάσσεται ένα οικογενειακό διαιτολόγιο σε εβδομαδιαία βάση.
 
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που θα λύσουμε μέσα από αυτό το βιβλίο είναι «με τι να συνδυάσουμε το κάθε φαγητό» ώστε και να εξασφαλίζουμε σωστή θρέψη αλλά και να μην περάσουμε σε υπερβολές, που δια μέσου των θερμίδων των διαφόρων γευμάτων αντί μας θρέφουν τελικά μας παχαίνουν με πολλές επιπτώσεις στην υγεία μας στην ψυχολογία μας και στις διάφορες κοινωνικές συναναστροφές μας.
 
Τι καλό θα μαγειρέψεις απόψε μαμά; ένα φαινομενικά εύκολο ερώτημα που θέλει όμως πολλές απαντήσεις. Σας υποσχόμαστε πως μετά τη ανάγνωση αυτού του βιβλίου θα έχετε γίνει ο διαιτολόγος του εαυτού σας και της οικογένειάς σας.
 
Η μεθοδολογία σχεδιασμού και συνδυασμού των εβδομαδιαίων γευμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας πολύτιμος οδηγός για το σχεδιασμό εβδομαδιαίων μενού σε ιδρύματα που παρέχουν σίτιση όπως παιδικούς σταθμούς, σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, εταιρείες που παρέχουν ένα τουλάχιστον γεύμα στους εργαζόμενους και γενικότερα όπου είναι επιθυμητή η παροχή ενός εβδομαδιαίου θρεπτικού μενού με εναλλασσόμενη ποικιλία γευμάτων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Ευάγγελος Ζουμπανέας, Μανώλης Μανωλαράκης
Από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ελληνικά Γράμματαbook.gifNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων