Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | Νέα Φιλαδέλφεια: Γυναικείες …συναντήσεις
Τελευταία ενημέρωση:Τρίτη,25/03/2008Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Γραφείο συμβουλευτικής, ισότητας και απασχόλησης του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας πραγματοποίησε εκδήλωση την Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο με τίτλο: «Οι γυναίκες συνομιλούν». Στην εκδήλωση αυτή τιμήθηκε η αγωνίστρια Αγλαΐα Ζώτου που αγωνίστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από το Δήμαρχο Σταύρο Κόντο. Ομιλήτριες ήταν οι κ.κ.: Σ.Βούλτεψη πρ.Βουλευτής Ν.Δ. Σύμβουλος της εφημερίδας «Απογευματινής», Ε.Χριστοφιλοπούλου, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Α.Φιλίνη, Βουλευτής ΣΥΝ, Αρχιτέκτων-Ζωγράφος, Ε.Μελά, Βουλευτής ΚΚΕ, Πρόεδρος των Επιμελητών Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Την εκδήλωση άνοιξε η αντιδήμαρχος Ρούλα Κοσμά η οποία θέλοντας να αναδείξει το πρόβλημα και την αδιαφορία στο πρόσωπο της αγωνίστριας Α.Ζώτου είπε μεταξύ άλλων: «Είναι όμως κάποιοι άνθρωποι που τα μονοπάτια της ζωής τους πατούν πάνω στα μονοπάτια της ιστορίας. Τα χρόνια περνούν, τα σύνορα, οι άνθρωποι, οι κοινωνίες αλλάζουν και αυτοί συνεχίζουν να υπάρχουν ανάμεσά μας. Η αθέατη πλευρά της ιστορίας μας δείχνει πως υπάρχουν άτομα που μένουν στην αφάνεια και όμως αξίζουν. Γι’αυτό σταθήκαμε στο πρόσωπο της Αγλαίας Ζώτου».

Η βραδιά συνεχίστηκε μουσικά με ελληνικά τραγούδια από τον μουσικό κ.Κ.Διώχνο.

Μικρό βιογραφικό

Η Αγλαΐα Ζώτου, ελληνίδα γεννημένη στην Χειμάρα της Αλβανίας το 1926, υπήρξε από την εφηβική της ηλικία στέλεχος του Κομουνιστικού Κόμματος της Αλβανίας. Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας και στηνΓαλλία εξειδικεύτηκε στην εγκληματολογία. Επέστρεψε το 1952 στην Αλβανία όπου ο Χότζα την τοποθέτησε αρχικά Γενική Διευθύντρια του Νομικού Τομέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ένα χρόνο αργότερα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το 1958 και για λόγους υγείας της μητέρας της βρέθηκε στην Βουλγαρία, όπου διορίζεται Εισαγγελέας Εφετών. Παρότι ήταν ανώτατο στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος άρχισε να βλέπει τον σταδιακό εκφυλισμό του σοσιαλιστικού οράματος και δεν άργησε να έρθει σε σύγκρουση με την ανώτατη ηγεσία του κόμματος καταγγέλλοντας όλες τις αντιδημοκρατικές τακτικές που έπεφταν στην αντίληψη της. Την αντίδραση της αυτή την πλήρωσε βαριά. Βασανίστηκε, από το ίδιο το κόμμα το οποίο υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια, ενώ εξαναγκάστηκε από τον Χότζα να διαλύσει και τον γάμο της, με τον εκβιασμό ότι θα έστελνε την οικογένεια της εξορία. Μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια, είναι και πάλι ελεύθερη το 1968 στο Παρίσι όπου και συναναστρέφεται με μεγάλους των Γραμμάτων και των Τεχνών. Μίκης Θεοδωράκης, Μελίνα Μερκούρη, Φρανσουά Μιτεράν, Υβ Μοντάν και Σιμόν Σινιορέ αποτελούν μέρος του κύκλου της. Στην Γαλλία και το Παρίσι, όπου και έγινε μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Διανοουμένων και της Ένωσης Γάλλων Ποιητών, έμεινε μέχρι το 1979 και στην συνέχεια γύρισε στην Αλβανία, όπου δύο εβδομάδες μετά την άφιξη της υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τα Τίρανα και να μετεγκατασταθεί στην μικρή αγροτική πόλη Λούζνια με προσωπική εντολή του προέδρου Χότζα. Το 1991 και μετά την πτώση του “σοσιαλιστικού ονείρου” καταφέρνει και βγάζει τα χαρτιά της για να έλθει στην Ελλάδα. Στην αρχή φιλοξενείται από κάποιους συγγενείς και έναν διαπρεπή έλληνα νομικό και στην συνέχεια με ενέργειες του μακαριστού αρχιεπίσκοπου Σεραφείμ σε ίδρυμα της εκκλησίας στην Αγία Παρασκευή. Από εκεί την έδιωξε η διευθύντρια του ιδρύματος για να καταλήξει με ενέργειες του Αντιδημάρχου Αθηναίων κυρίου Σκιαδά σε ξενώνα απόρων στην πλατεία Βάθης.Ν.φιλφεια.JPGNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων