Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΜΕΓΑΡΑ - ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ | Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής  προστασίας στα Γεράνεια ζητά ο Δήμαρχος Μεγαρέων
Τελευταία ενημέρωση:Τρίτη,08/06/2021

 .......

Με κατεπείγον έγγραφο του με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, ο Γρ. Σταμούλης επισημαίνει τους κινδύνους που διατρέχει η περιοχή μετά την καταστροφική πυρκαγιά και την επερχόμενη διάβρωση του εδάφους που θα επέλθει από τις βροχές του φθινοπώρου, οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφή μεγαλύτερη της πύρινης λαίλαπας. Έτσι, ζητά την παρέμβαση του Μαξίμου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής  προστασίας στα Γεράνεια .......

     Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, με κατεπείγον σημερινό έγγραφό του (Αριθμ. Πρωτ: 8713/7.6.21) προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά να ξεκινήσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας στα Γεράνεια γιατί εγκυμονούν σοβαρότατοι κίνδυνοι από πλημύρες και κατολισθήσεις και να αποζημιωθούν τάχιστα οι πυρόπληκτοι.


    Στο έγγραφό του ο κ. Σταμούλης προς τον Πρωθυπουργό  και τους συναρμόδιους Υπουργούς αναφέρει:

 

    « Σας γνωρίζουμε, ότι η πυρκαγιά, που ξεκίνησε από το Σχίνο  του Δήμου Λουτρακίου στις 19 Μαΐου 2021, εισήλθε από τις 03:00 της 20ης Μαΐου στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων και κατέκαψε μία τεράστια έκταση 70.000 περίπου στρεμμάτων, δημιουργώντας ανυπολόγιστες καταστροφές και ζημιές στα δάση, στις αγροτικές καλλιέργειες, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις., σε γεωργικά μηχανήματα και σε σπίτια, σε διάφορους οικισμούς εντός των ορίων του Δήμου μας.


     Η τεράστια αυτή πυρκαγιά με τις ανυπολόγιστες καταστροφές δημιούργησε πολύ μεγάλα προβλήματα στους πολίτες, με ζημιές σε ιδιοκτησίες και καλλιέργειες, που απαιτούν την άμεση επίλυσή τους. Δυστυχώς όμως αυτή η πυρκαγιά, πέρα από τις άμεσες καταστροφές, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και φόβος, ότι μπορεί να επιφέρει ακόμα πιο οδυνηρά έμμεσα αποτελέσματα για την περιοχή και τους κατοίκους, εάν άμεσα δεν γίνουν έργα  αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής  προστασίας, που θα τα αποτρέψουν.


     Μετά από μία πυρκαγιά στο δάσος ο κίνδυνος των πλημμυρικών φαινομένων  πολλαπλασιάζεται με πολύ δυσάρεστα συνεπακόλουθα. Υπενθυμίζεται η καταστροφική πυρκαγιά, το 2018, πάλι στα Γεράνεια Όρη, περιοχή της Κινέττας, (ίδια μέρα με την πυρκαγιά στο Μάτι), και την επόμενη χρονιά, το 2019, η ακόμα πιο καταστροφική πλημμύρα (Γηρυόνης) στην ίδια περιοχή, την Κινέττα.


     Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε, όπως γίνουν με την διαδικασία του κατεπείγοντος τα εξής:


          Α. Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας και να ολοκληρωθούν πριν το φθινόπωρο, διότι από μία έντονη βροχόπτωση δεν θα κινδυνέψουν μόνο οικισμοί του Δήμου, αλλά και η ίδια η μεγάλη και ιστορική πόλη των Μεγάρων, από την οποία διέρχονται τρείς τουλάχιστον πολύ σημαντικοί χείμαρροι, ρέμα Αγίας Παρασκευής, ρέμα Μαυρατζά, Καμάρας ρέμα, από τους οποίους πλέον θα διέρχονται, λόγω των καμένων δασών, πολλαπλάσιες ποσότητες ύδατος, τις οποίες δεν θα είναι δυνατό να αντέξουν και τούτο θα έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν με ολέθριες συνέπειες για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων της. Ο καθείς ας αναλογιστεί τις ευθύνες του .

          Β. Να δοθούν άμεσα χρηματικές αποζημιώσεις, για οικοσκευές καθώς και για να επισκευαστούν ή να κατασκευαστούν εκ  νέου οι πλήρως κατεστραμμένες κατοικίες, χωρίς καμία διάκριση αν είναι Α ή Β κατοικία.

          Γ. Να αποζημιωθούν όλες οι κατεστραμμένες καλλιέργειες, ανεξάρτητα εάν οι ιδιοκτήτες είναι  κατ’ επάγγελμα αγρότες. Έστω υπόψη ότι στην περιοχή του Δήμου μας το 80%  περίπου των καλλιεργειών γίνεται από μη επαγγελματίες αγρότες , προκειμένου να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους.

          Δ. Να δοθεί άδεια να επαναφυτευθούν τα καμένα αμπέλια

          Ε. Να αποζημιωθούν όλα τα κατεστραμμένα γεωργικά εργαλεία, ανεξάρτητα αν οι ιδιοκτήτες είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

          ΣΤ. Να αποζημιωθούν κτηνοτροφικές μονάδες, που υπέστησαν ζημιές και να ενισχυθούν με ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι, με δεδομένο ότι δεν είναι πλέον δυνατή και για μεγάλο χρονικό διάστημα η βόσκηση των ζώων.

          Ζ. Να αποζημιωθούν οι ρητινοκαλλιεργητές, όχι μόνο για την τωρινή καταστροφή, που υπέστησαν, αλλά και για όσα χρόνια  δεν μπορούν πλέον να εργαστούν στο καμένο δάσος.

          Η. Να κηρυχθούν άμεσα όλες οι περιοχές των καμένων δασών , ως αναδασωτέες και να μην επιτραπεί καμία απολύτως δραστηριότητα εντός αυτών, π.χ. Ορυχεία βωξίτη, ανεμογεννήτριες κλπ.

          Θ. Να δοθεί άμεσα οικονομική επιχορήγηση στον Δήμο, η οποία έχει ζητηθεί και με την υποβολή του σχετικού τεχνικού δελτίου, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των καταστροφικών αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς.


      Με την βεβαιότητα, ότι θα ανταποκριθείτε θετικά και άμεσα στα δίκαια αιτήματά μας, τα οποία αφορούν και στην ασφάλεια και στην ζωή των πολιτών μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

 

 

     Να σημειωθεί ότι το έγγραφο αυτό απεστάλη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπυρίδωνα Λιβανό, στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και κοινοποιήθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρη Κοσμόπουλο.Screenshot 2021-06-08 115428.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων