Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ | Οι δήμοι να αναλάβουν την αξιοποίηση των παραλιών
Τελευταία ενημέρωση:Τετάρτη,05/05/2021

 ......

Αρνητικός ο ρόλος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου στην προσπάθεια να αποδοθούν οι παραλίες στις τοπικές κοινωνίες - Άρθρο του Δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου ......

     Είναι γνωστό ότι ο δήμος Σαρωνικού διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες και καθαρότερες παραλίες της Αττικής, που κάθε καλοκαίρι δίνουν ανάσα σε χιλιάδες κατοίκους του λεκανοπεδίου.Η αειφορική χρήση τους, δηλαδή η ισορροπημένη ανάπτυξή τους ώστε να προστατεύεται η ομορφιά του τοπίου, η βιοποικιλότητα, καθώς και να είναι ασφαλείς και ευχαριστημένοι οι λουόμενοι και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, είναι ένα θέμα που απασχολεί το Δήμο Σαρωνικού, ιδιαίτερα δε σε συνθήκες πανδημίας.


    Πάγια θέση μου είναι ότι η διαχείριση των παραλιών πρέπει να ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς οι δήμοι, με λογοδοσία στους πολίτες και  στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, μπορούν να τις αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για αυτή την αταλάντευτη θέση μου αγωνίστηκα και διώχθηκα δικαστικά επανειλημμένα, τόσο ποινικά, όσο και αστικά.


    Η ιστορική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2298/2020) να θέσει εκτός διαχείρισης την ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.  είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολύχρονων αγώνων. Στην προηγούμενη θητεία μας οργανώσαμε και αποφασίσαμε την προσφυγή στο ΣτΕ προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο μείζον ζήτημα και λίγες ημέρες πριν, σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, κάναμε ένα επιπλέον αποφασιστικό βήμα: Ζητήσαμε από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών (δηλαδή την Κτηματική Υπηρεσία) στην οποία περιήλθαν οι παραλίες μετά την απόφαση του ΣτΕ, να μας αποδοθούν. Να αποδοθούν στους πολίτες, να αποδοθούν στο Δήμο Σαρωνικού.


    Ωστόσο, η εν λόγω υπηρεσία καθυστερεί να ευθυγραμμιστεί με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να παγιώνεται το ισχύον καθεστώς αυθαιρεσίας, ανομίας και καταπατήσεων που εκτυλίσσεται στις παραλίες μας. Με άλλα λόγια ο δήμος, παρά το γεγονός ότι έχει εκ του νόμου δικαίωμα να πάρει αποφάσεις για τις παραλίες του, έχει τα χέρια κυριολεκτικά δεμένα!


    Θεωρούμε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με την πολυδιάσπαση ευθυνών και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, πρέπει επιτέλους να εκλείψει. Μόνο αν αναλάβουν οι δήμοι την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος θα προβλέπει και θα καθορίζει με τρόπο ξεκάθαρο, την ισορροπία μεταξύ ελεύθερου χώρου και εμπορικής αξιοποίησης των παραλιών, θα αλλάξει το άναρχο σκηνικό που επικρατεί στις ακτές μας.


    Εμείς, κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση, στείλαμε την Παρασκευή 23/4 επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, κ.κ. Σταϊκούρα και Βορίδη, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα και στον υφυπουργό Οικονομικών  κ. Βεσυρόπουλο  αναφορικά με τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει στη διαχείριση των παραλιών η Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών –Ανατολικής Αττικής.


    Η εν λόγω υπηρεσία αρνείται να παραχωρήσει στο Δήμο Σαρωνικού τη διαχείριση ακτών εντός των ορίων του, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα που έχουμε απευθύνει. Για τα δε ξενοδοχεία, ενώ η νομοθεσία προβλέπει την παραχώρηση των παραλιών που βρίσκονται στην προβολή τους προκειμένου να βοηθηθούν στην άσκηση της τουριστικής τους δραστηριότητας, η Κτηματική Υπηρεσία απαγορεύει με διάφορα προσχήματα την παραχώρηση των παραλιών δίνοντας τους τη χαριστική βολή εν μέσω πανδημίας.


    Δηλώνουμε ότι είμαστε συνηθισμένοι να δίνουμε αγώνες και οι δυσκολίες δεν μας πτοούν. Έχουμε πληρώσει ακριβό τίμημα και είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπληρώσουμε, με τη δύναμη που αντλούμε από τους πολίτες. Θα συνεχίσουμε  τον αγώνα μας για ελεύθερες ακτές. Και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε.

 

Πηγή: www.dimarxos.gr696x471.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων