Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Στο 13ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Δουβλίνο το ΚΕΑΔΔ
Τελευταία ενημέρωση:Παρασκεύη,18/10/2019

 ...

Γράφει ο Ευάγγελος Ζουμπανέας, διευθυντής του ΚΕΑΔΔ, διαιτολόγος - διατροφολόγος


 ...

  Το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών παρουσίασε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο 13ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Διατροφής στο Δουβλίνο, τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής Πανελλήνιας Έρευνας για τις Διατροφικές Διαταραχές που διετέλεσε σε συνεργασία με το European University of Cyprus.
 
 Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα πάνω στις διατροφικές διαταραχές στην Ελλάδα, τόσο σε αστικές όσο και σε μη αστικές περιοχές.
 
  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μέσω ανώνυμων ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε διαιτολογικά γραφεία, σε εννέα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδος. Το συνολικό δείγμα ήταν 625 άτομα, από τα οποία το 80,80 % ήταν γυναίκες  και  το 19,20  άνδρες.

 
  Από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα φάνηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά καθώς αποκαλύφθηκε ότι 1 στα 4 άτομα πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή και ποσοστό πάνω από το μισό του δείγματος (68.8%) επηρεάζεται δυσμενώς από το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά του.

   Επιπλέον αποτελέσματα της έρευνάς μας έδειξε ότι 1 στους 4 πελάτες που επισκέπτονται ένα διαιτολογικό γραφείο προκειμένου να προχωρήσουν σε πρόγραμμα διατροφής και αδυνατίσματος, (σε ποσοστό 24,96%) πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή. Το 64.32% του δείγματος δεν γνωρίζει αν εμφάνισε κάποια διατροφική διαταραχή στο παρελθόν. Το 43.36% έχει ξαναδοκιμάσει να κάνει δίαιτα πάνω από 3 φορές και το 37.12% έχει ξαναβάλει περισσότερες από 3 φορές πάνω από 9 κιλά στη ζωή του. Το 68.8% δηλώνει ότι η διάθεσή του επηρεάζεται από το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά στη μέτρηση του σώματος και το 27.20% μετρά το βάρος του 2-4 φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, το 50% δηλώνει ότι θεωρεί ότι είναι υπέρβαρο άτομο, αν και οι οικείοι του λένε ότι δεν είναι και το 33,44% έχει κάνει υπερφαγικό επεισόδιο τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον μία φορά. Τη γενική επιμέλεια αξιολόγησης των αποτελεσμάτων είχε ο διαιτολόγος Βασίλειος Κατσίλας.
   Οι διατροφικές διαταραχές είναι διατροφικές συνήθειες επιζήμιες για ένα άτομο και τις βιώνουν τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες. Περίπου πέντε εκατομμύρια γυναίκες και περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες παγκοσμίως αγωνίζονται με αυτές τις διαταραχές, οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για τη ζωή τους. Οι επαγγελματίες υγείας που σχετίζονται θεραπευτικά με άτομα που πάσχουν από διαταραγμένη σχέση με το φαγητό οφείλουν να έχουν βαθιά και εμπεριστατωμένη γνώση σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών καθότι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και να αλλάξουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά τους.
 
  Περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα www.keadd.gr


zoumpaneas dublin.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων