Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Παραγωγοί, διανομείς και κοινό στις ευρωπαϊκές αφηγήσεις εγκλήματος
Τελευταία ενημέρωση:Παρασκεύη,18/10/2019

...

Γράφει ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  ...

  Στην πόλη ’αλμποργκ της Δανίας (30 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου 2019) πραγματοποιήθηκε διεθνές συνέδριο με τον τίτλοEURONOIR: Producers, distributors and audiences of European crime narratives (Παραγωγοί, διανομείς και κοινό στις ευρωπαϊκές αφηγήσης εγκλήματος). Το θέμα του συνεδρίου συνδέεται άμεσα με τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Detect- Detecting Transcultural Identity in European Popular Crime Narratives (ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon2020 - research and innovation) για την ανίχνευση της διαπολιτισμικής ταυτότητας των Ευρωπαϊκών Λαϊκών αφηγήσεων του εγκλήματος.


  Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αστυνομική λογοτεχνία, τις κινηματογραφικές ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές για την ανίχνευση της διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής διαπολιτισμικής ταυτότητας στο πέρασμα του 20ού αιώνα και των αρχών του 21ου αιώνα;

 

  Το συνέδριο διερεύνησε τη σχέση αστυνομικών αφηγήσεων όλων των ειδών, τόσο με την ιστορία όσο και εν γένει τις κοινωνικές επιστήμες, στο πλαίσιο μιας πολυθεματικής και διεπιστημονικής προσέγγισης με άξονα την παραγωγή, τη διάδοση και την κατανάλωση ενός εξαιρετικά δημοφιλούς είδους στον ευρωπαϊκό χώρο: το αστυνομικό μυθιστόρημα ή το λεγόμενο crimefiction, τις ταινίες αστυνομικού μυστηρίου και τις τηλεοπτικές σειρές. Οι τελευταίες μάλιστα έχουν κατακτήσει και το ελληνικό κοινό που τις παρακολουθεί με μανία, ακόμα και αν αναφέρονται σε πεδία, χώρους και περιοχές εντελώς διαφορετικές από την ελληνική εμπειρία. Να τονίσουμε, επίσης, ότι και το ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα στη χώρα μας βρίσκεται σε μεγάλη εκδοτική ανάπτυξη. Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Μαρής στις δεκαετίες '50 και '60 έγραψε γνωστά αστυνομικά αθηναϊκά μυθιστορήματα ενώ και ο Πέτρος Μάρκαρης τα τελευταία χρόνια έχει γράψει πολλά αστυνομικά με ήρωα τον αστυνόμο Χαρίτο που αναφέρονται άμεσα στις συνθήκες της ελληνικής κρίσης και διερευνούν τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα μέσα από τη δομή ενός αστυνομικού αφηγήματος. Πολλά από αυτά τα αφηγήματα έχουν διασκευαστεί γαι την τηλεόραση σε επιτυχημένες σειρές.

 
  Τα τελευταία χρόνια επίσης η μεγάλη παγκόσμια ανάπτυξη στο αστυνομικό αφήγημα συνδέεται και με το ονομαζόμενο Nordic noir που γνωρίζει απίστευτη εκδοτική ανάπτυξη. Συγγραφείς όπως ο Jo Nesbo θεωρούνται οι απόλυτοι γκουρού του είδους.
Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος με την ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμμετέχει στο πρόγραμμα και συμμετείχε στο εν λόγω συνέδριο ως ομιλητής.
 
Ιστότοπος συνεδρίου: https://www.en.cgs.aau.dk/research/conferences/euronoir/
 
Ιστότοπος του προγράμματος: https://www.detect-project.eu/
 

 

 

 arne-dal.jpg
christos-detect.jpg
aalborg.jpg

detect1.jpg
detect2.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων