Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | ΑΛΛΑΓΕΣ…..ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ .... για το εξεταστικό σύστημα
Τελευταία ενημέρωση:Σάββατο,31/08/2019

 ...

Γράφει ο Μάνος Καξηρής


Μαθηματικός - Παιδεία Plus

Υπεύθυνος προγράμματος σπουδών μέσης εκπαίδευσης

 

Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού ...

  Και ενώ οι μαθητές που θα φοιτήσουν την νέα σχολική χρονιά στη Γ΄ Λυκείου μόλις τον Μάϊο πληροφορήθηκαν για το σύστημα εισαγωγής καθώς και για τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν η νέα ηγεσία του υπουργείου παιδείας προχώρησε σε κάποιες τροποποιήσεις εν μέσω καλοκαιριού .

 

  Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά στην κατάργηση όπως φαίνεται των σχολών ΄"ελεύθερης πρόσβασης" που προβλέπονταν από τον νόμο Γαβρόγλου μιας και όπως αναφέρει η νέα υπουργός κ. Κεραμέως σε δήλωσή της : "η κατηγοριοποίηση αυτή ενέχει δύο βασικές στρεβλώσεις: αφενός οι μαθητές καλούνται να μαντέψουν, κατά την πρώτη επιλογή, ποια τμήματα θα είναι ελεύθερης πρόσβασης και ποια όχι, αφετέρου οδηγεί στο διαχωρισμό των τμημάτων μεταξύ εκείνων που διατηρούν αυξημένο κύρος και εκείνων που απαξιώνονται". Οπότε εγκαταλείπεται, απ΄ότι φαίνεται, η ιδέα της πρόσβασης σε, κάποια έστω, πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς εξετάσεις αλλά μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου.

 

  • Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών με ένα νέο μάθημα αυτό της κοινωνιολογίας αντικαθιστώντας εκείνο των λατινικών, αντικατάσταση που προέκυψε από τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης. Κατά τα λοιπά τα μαθήματα για όλα τα επιστημονικά πεδία παραμένουν ως έχουν. Όσον αφορά το θέμα της εξεταστέας ύλης σε ορισμένα μαθήματα έγινε μείωση της, διότι θεωρήθηκε ότι δεν ήταν εφικτό να καλυφθεί . Συγκεκριμένα, η ύλη μειώθηκε στη Βιολογία, τη Χημεία, την Κοινωνιολογία, την Οικονομία, την Ιστορία και τα Αρχαία Ελληνικά.

 

  • Διαφοροποίηση έχουμε και στο θέμα της συνεξέτασης των μαθημάτων της έκθεσης και της λογοτεχνίας. Ενώ λοιπόν θεωρείτε ως θετική η εξέταση και του μαθήματος της λογοτεχνίας από την υπουργό, εντούτοις μειώνεται ο συντελεστής βαρύτητας της Λογοτεχνίας από το 30% στο 15% μιας και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη η συνεξέταση δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς, αιφνιδιάζοντας μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς.

 

  • Τέλος όσον αφορά τους φετινούς απόφοιτους οι οποίοι θα επιλέξουν να ξαναδώσουν την επόμενη χρονιά πανελλήνιες εξετάσεις θα εξεταστούν με το ίδιο σύστημα που εξετάστηκαν φέτος και όχι με το νέο όπως προέβλεπε ο νόμος Γαβρόγλου.


manoskaxiris.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων