Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ | Oδηγίες και προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες
Τελευταία ενημέρωση:Τρίτη,09/07/2019

...

 

Η Έκφραση ενημερώνει:

 

Οδηγίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών και για τα μέτρα προφύλαξης από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα

 

...Για τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών της χώρας μας, ο καύσωνας αποτελεί εποχιακό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο στις πόλεις και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης των συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα:

 

1.Aποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων. Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λ.π.).


2.Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και κάτω από τον ήλιο.


3.Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή όπως: • Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών.


4.Συχνά λουτρά (ντους).


5.Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια τους και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες και να τους προσφέρονται πολλά υγρά εκτός από το μητρικό γάλα.


6.Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι: • Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα,όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π. • Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών • Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.


7.Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.


8.Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν την για καλή λειτουργία του κλιματισμού τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.


9.Τέλος άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.


Για περισσότερες πληροφορίες θα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας http://moh.gov.gr/articles/health/agogi-ygeias/596-prostateytika-metra-gia-ton-kayswna, καθώς και να ενημερωθείτε από τον θεράποντα ιατρό σας.kafod.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων