Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Η αξία της Αυτοδιοίκησης
Τελευταία ενημέρωση:Τετάρτη,22/05/2019

...

 

Άρθρο του Μάκη Παπαμαργαρίτη,ιατρού, υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου με την παράταξη "Δημιουργία-Αλληλεγγύη" στον Δήμο Νέας Ιωνίας

 

...Οι δημοτικές εκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία. Κι αυτό γιατί συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη. Η ποιότητα και οι συνθήκες ζωής, οι παρεχόμενες υπηρεσίες, τα ανθρώπινα σχολεία, η φροντίδα για τους ηλικιωμένους, η πρόνοια για τους ανέργους, καθώς και το περιβάλλον, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε δημοτικής αρχής.

 

Η ανταπόκρισή της σε όλα αυτά αποτελεί δείκτη της επιτυχίας της. Αντιθέτως, η υστέρησή της αποδεικνύει τον βαθμό αποτυχία της. Το έργο ενός δήμου δεν προσμετράται με βάση τις αρμοδιότητες και τους πόρους που διαθέτει. Περισσότερο αξιολογείται από την επάρκεια και τη διαχειριστική ικανότητα της ηγεσίας.

 

Η εμπειρία δείχνει ότι ένας άξιος δήμαρχος μπορεί να κάνει πολλά, υπερβαίνοντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Για να δανειστώ και τη φράση ενός Ιταλού διανοητή, «την απαισιοδοξία της γνώσης υπερφαλαγγίζει η αισιοδοξία της βούλησης και της θέλησης». Προφανώς δεν αρνούμαι την ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της τοπικής, και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ούτε θεωρώ ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι σήμερα επαρκείς. Άλλωστε, υπάρχει έντονη θεσμική ατροφία και οικονομική καχεξία.

 

Πέραν, βέβαια των στρεβλώσεων και των δυσλειτουργιών, που κατά καιρούς εμφανίζονται σε κάποιους δήμους, γεγονός είναι πως όσες δημοτικές αρχές στηρίζονται σε συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης, μπορούν να αναβαθμίσουν την περιοχή τους. Ως εκ τούτου, προέχει η υλοποίηση πολιτικών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κάθε πόλης και των κατοίκων της. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει δημοτική αρχή με ανοιχτούς ορίζοντες και αποδεδειγμένη ηγετικότητα. Που θα συνδέει το Μίκρο με το Μάκρο και θα στηρίζεται στην αποδοχή και ενεργοποίηση των πολιτών.

 

Συμμετέχοντας στα δημοτικά πράγματα της Νέας Ιωνίας, τα τελευταία πέντε χρόνια, μού δόθηκε η ευκαιρία να συλλέξω πλούσιες εμπειρίες. Διαπίστωσα από πρώτο χέρι το πραγματικό δίλημμα της αυτοδιοίκησης, που είναι ένα και μοναδικό: ‘Η θα λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο απέναντι στην αναποτελεσματική και αδιάφορη κεντρική διοίκηση. Ή θα μετατρέπεται σε ιμάντα κομματικών μηχανισμών και παραγόντων. Το παραπάνω δίλημμα συμπυκνώνει τις δυνατότητες της αυτοδιοίκησης ως κορυφαίας έκφρασης της πολιτικής κοινωνίας. Κανένας θεσμός δεν είναι στατικός. Ούτε ακολουθεί γραμμική εξέλιξη. Όλα, εξαρτώνται από τους πρωταγωνιστές. Αν αυτοί κουβαλούν στις αποσκευές τους απτές προτάσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης τους, αν ακολουθούν σωστή μέθοδο και διαθέτουν ικανότητες, μπορούν να προσδώσουν στον δήμο τους ισχυρή κοινωνική, πολιτική και αναπτυξιακή υπόσταση.

 

Με αυτή την πεποίθηση είμαι παρών ξανά στη μάχη της Νέας Ιωνίας, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την Παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» του Παναγιώτη Μανούρη. Πιστεύω ότι ο κ. Μανούρης θα είναι ένας άξιος και ικανός δήμαρχος. Έχει τις δυνατότητες και τη γνώση να ανασύρει την πόλη από το τέλμα και την αδράνεια, βγάζοντας τη Νέα Ιωνία στο φως!papam.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων