Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Η αξία της Πρώτης Κυριακής για το Δήμο της Νέας Ιωνίας
Τελευταία ενημέρωση:Τετάρτη,15/05/2019

 ...

Γράφει η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, Οικονομολόγος
Υπ. Δημοτική Σύμβουλος Νέας Ιωνίας με τον Παναγιώτη Μανούρη
Δημοτική Παράταξη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ...

  Κάθε εκλογική διαδικασία θεωρείται η πλέον κορυφαία στιγμή συμμετοχής του πολίτη στο σύστημα δημοκρατικής διακυβέρνησης ενός τόπου. Και οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές που έχουμε μπροστά μας, δεν αποτελούν εξαίρεση. Το νέο όμως εκλογικό σύστημα παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα: την ενισχυμένη σημασία της πρώτης Κυριακής, λόγω της απλής αναλογικής, που μοιράζει αμέσως τις έδρες στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.
 
  Το θέμα δεν είναι ποσοτικό αλλά ποιοτικό! Η λογική της απλής αναλογικής είναι πάνω και πέρα από μια στείρα ψηφοσυλλεκτική ικανότητα και έχει να κάνει με την ποιότητα των συμβουλίων που θα συγκροτηθούν. Προσβλέπει δηλαδή στην απολύτως δίκαιη κατανομή, με βάση τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι συνδυασμοί στον πρώτο γύρο. Για παράδειγμα στις δημοτικές εκλογές, η επιλογή του πολίτη δεν περιορίζεται στο πρόσωπο ενός Δημάρχου -που θα καταλήξει με μια πολυεδρική πλειοψηφία στα χέρια του- αλλά εστιάζει στην ανάδειξη των πραγματικά άξιων αντιπροσώπων που θα προσφέρουν κάτι ωφέλιμο και αποτελεσματικό στα συμβούλια που θα προκύψουν.
 
  Η επόμενη ημέρα των εκλογών δεν θα βρει Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη να κρατά «λευκή επιταγή». Επομένως, εάν κάτι ενισχύεται στην απλή αναλογική είναι η ευθύνη όλων μας να προκρίνει τους χρήσιμους και όχι τους αγαπητούς. Άρα η επιλογή δεν μπορεί να είναι ελαφριά ή –ακόμα χειρότερα- «χαριστική». Για να εκλεγούν στο τέλος της ημέρας τα άτομα εκείνα που με τις γνώσεις, τις προτάσεις και τις θέσεις τους θα συμβάλλουν στη βελτίωση του Δήμου ή της Περιφέρειας. Ο νομοθέτης έτσι έδωσε στη λαϊκή βούληση την πραγματική δυνατότητα (και την απόλυτη ευθύνη αντίστοιχα) να εκλέγει εκείνους που θα πρέπει από κοινού να διοικήσουν. Και η ψήφος του κρίνει ουσιωδώς το μέλλον κάθε Δήμου και κάθε Περιφέρειας.

 

 
  Προσωπικά, εύχομαι η ψήφος μας να πιάσει τόπο και να δώσει μια σταθερή πλειοψηφία, ακέραιη και ωφέλιμη για τη Νέα Ιωνία και τους δημότες της. Προέχει η τοπική μας κοινωνία να δώσει την ευκαιρία ΚΑΙ στους νεότερους υποψηφίους να κάνουν τα «θέλω» τους πράξη. Στους νέους ανθρώπους, άλλωστε, δίνεται πλέον η ευθύνη να αποκαταστήσουν τη χαμένη αξιοπιστία της πολιτικής. Να κάνουμε ξανά ελκυστική στους πολίτες τη συμμετοχή στα κοινά. Για να αλλάξουμε όλοι μαζί τη ζωή μας. Να κάνουμε την πόλη που ζούμε περήφανη κι ελκυστική, πιο λειτουργική και ζωντανή, με περισσότερες ευκαιρίες για τις γενιές που έρχονται.
Να κάνουμε τη Νέα Ιωνία, τόπο αντάξιο της ιστορίας και των ανθρώπων της.


MeletiVasiliki.aplianalogiki.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων