Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Η χρησιμότητα του Κινήματος Αλλαγής
Τελευταία ενημέρωση:Κυριακή,14/04/2019

 ...

του Μάκη Παπαμαργαρίτη*

 

 

 

  ...
  Η πολιτική οφείλει να είναι η ηθική της ευθύνης και η ηθική της πεποίθησης, έλεγε ο σπουδαίος κοινωνιολόγος Μάξ Βέμπερ.

 

  Προσωπικά, αντιμετωπίζω την πολιτική ως την πιο δημιουργική ανθρώπινη δραστηριότητα, προκειμένου να αλλάξουμε τη ζωή μας, να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης, να διασφαλίσουμε καλύτερο βιοτικό επίπεδο, να παλέψουμε για τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους.

 

  Άλλωστε, οι κοινωνικές πολιτικές είναι αυτές που διαφοροποιούν τις προοδευτικές δυνάμεις, τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς: Το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής στη συνέχεια. Γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ζωτική ανάγκη η ανασύσταση του κεντροαριστερού χώρου.

 

  Βέβαια ο διαμελισμός των δυνάμεών του υπήρξε αναμφισβήτητη πραγματικότητα.
Το ΠΑΣΟΚ, που τον εξέφραζε, πλήρωσε ακριβά το κόστος της κρίσης, στην οποία μας οδήγησε η αλόγιστη νεοκαραμανλική διακυβέρνηση. Ήταν αναμενόμενο το “τσουνάμι” που επακολούθησε να πλήξει, πρωτίστως, το τότε κυβερνών κόμμα. Σίγουρα, έγιναν και λάθη, κακοί χειρισμοί, υπήρξαν καθυστερήσεις.

 

  Τώρα, όμως, που κατακάθεται η σκόνη και απομυθοποιείται ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να ξεκαθαρίζει τι έφταιξε, ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και, το κυριότερο, τι χρειάζεται για να στηθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Οι κούφιες διακηρύξεις τους αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη απάτη όλης της μεταπολεμικής περιόδου – εξαιρουμένης της επταετίας της χούντας.

 

  Η κατάρρευση των κυβερνώντων είναι πλέον αναπόφευκτη. Η επιχείρηση κεντροαριστερής μεταμόρφωσης δεν πείθει κανέναν. Οι μόνοι που ανταποκρίνονται είναι διάφοροι –ας μου επιτραπεί ο όρος- “ξέμπαρκοι” που ξαφνικά ανακαλύπτουν τη γοητεία του Τσίπρα.

 

  Ωστόσο, το DNA του ΣΥΡΙΖΑ, όσες μεταλλάξεις κι αν υποστεί, δεν αλλάζει. Παραμένει ένα λαϊκίστικο, αλλόκοτο, ετερόκλιτο σχήμα, στο οποίο συνυπάρχουν όλοι: ιδεοληπτικοί, ακροδεξιοί, βασιλόφρονες, παλαιοπασόκοι και άλλα «πολιτικά φρούτα» - ακόμη και φίλα προσκείμενοι στους τρομοκράτες.

 

  Η ΝΔ από την άλλη, όποιο αρχηγό και να έχει, αποτελεί μια βαθιά δεξιά και συντηρητική παράταξη. Τα ίδια πρόσωπα, με τις ίδιες συνταγές. Μια ενδεχόμενη αυτοδυναμία της θα σήμαινε ανακύκλωση γνωστών προβλημάτων και αδιεξόδων.

 

  Το δίλημμα, συνεπώς, δεν είναι «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», «ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ», όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι δύο μονομάχοι. Το δίλημμα είναι λαϊκισμός και συντήρηση ή προοδευτικός προσανατολισμός.

 

  Η ανατροπή των συσχετισμών, που έχουν διαμορφωθεί, απαιτεί συνεχή προσπάθεια και κυρίως την προβολή των θέσεων και των απόψεων του Κινήματος Αλλαγής στους πολίτες.

 

  Οι επικείμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, συνιστούν μια μεγάλη πρόκληση, μια μεγάλη ευκαιρία, για τις προοδευτικές δυνάμεις, να έχουν καταλυτικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.

 

  Η χρησιμότητα του Κινήματος Αλλαγής είναι αναμφισβήτητη.

Ο Μάκης Παπαμαργαρίτης είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος
Υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα της Β’ Περιφέρειας Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγήςmakispapamargaritismod5.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων