Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Νέα Ιωνία, μια εν δυνάμει Έξυπνη Πόλη
Τελευταία ενημέρωση:Δευτέρα,01/04/2019

....

Γράφει η Μελέτη Βασιλική, Οικονομολόγος
Υπ. Δημοτική Σύμβουλος με την Παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη»  ...

  Ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, που ανέδειξε ήδη μια νέα ταυτότητα πόλεων. Την «Έξυπνη». Η έννοια θεωρείται παρεξηγημένη, καθώς οι Έξυπνες Πόλεις δεν ενσωματώνουν απλώς τεχνολογία στις δομές τους, αλλά φροντίζουν μέσω ψηφιακών εφαρμογών να αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας και ξεγνοιασιάς των πολιτών. Είναι δηλαδή, πόλεις ανθρωποκεντρικές που νοιάζονται για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τη διάχυση της πληροφορίας. Ταυτόχρονα, είναι πόλεις με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο, που δημιουργούν ισχυρό Εμπορικό Ιστό και Κέντρα Τέχνης και Πολιτισμού. Διαμορφώνουν δηλαδή ένα αποτελεσματικό σύστημα καινοτομίας, με επίδραση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.


 Τα παραδείγματα μιας σύγχρονης Έξυπνης Πόλης ακόμα και στην Ελλάδα είναι πλέον πολλά: από την Έξυπνη Εφαρμογή Κινητών στη μάχη κατά του κυκλοφοριακού στο Ηράκλειο της Κρήτης ως το Αυτοκινούμενο Λεωφορείο στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας στο Δήμο Νέας Σμύρνης ως το Δημοτικό Πανεπιστήμιο στο Περιστέρι και τη Διαδραστική Εφαρμογή Έξυπνης Πόλης στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού.

 

  Πώς θα μας φαινόταν να ζούμε λοιπόν σε μια τέτοια πόλη; Η Νέα Ιωνία χρειάζεται άμεσα ένα στιβαρό άλμα ανάπτυξης. Με τους κάδους να ασφυκτιούν στο εμπορικό κέντρο της πόλης, τους λιγοστούς χώρους στάθμευσης, τα ασυντήρητα ετοιμόρροπα κτίσματα – εστίες μόλυνσης και τα ταλαιπωρημένα πεζοδρόμια, η πόλη απέχει δραματικά από τη σύγχρονη πραγματικότητα των Έξυπνων Πόλεων. Χρειάζονται επομένως τεχνολογικές εφαρμογές φιλικές προς τους δημότες της, καθώς και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναγέννησης για να αναπτυχθεί ο σχεδόν παρακμιακός εμπορικός της ιστός. Αρκεί η πόλη μας να αξιοποιήσει στο έπακρο την εργαλειοθήκη ψηφιακού εκσυγχρονισμού, που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δώσει προστιθέμενη αξία και συγκριτικά πλεονεκτήματα στους εμπόρους και τους κατοίκους της. Πρόκειται για μια σπουδαία ευκαιρία προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο ακέραιο ψηφιακές υποδομές, όπως έξυπνος φωτισμός εμπορικών σημείων, δωρεάν wi-fi για δημότες, αναβαθμίσεις διευκολύνσεων για ΑμεΑ, χώροι στάθμευσης χωρίς αντίτιμο και συστήματα έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων μέσω τηλεματικής.

 

  Και αυτές είναι μόνο μερικές ενδεικτικές επιλογές για να μετεξελιχθεί η Νέα Ιωνία σε σύγχρονο Δήμο, που θα υπηρετεί τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Για να ζήσουμε, εμείς και τα παιδιά μας, σε έναν τόπο με προοπτική. Σ’ έναν τόπο αντάξιο της ιστορίας και των ανθρώπων του.meletivasiliki6.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων