Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Πλάτη στα αδέσποτα ζώα γυρίζει ο Δήμος Νέας Ιωνίας
Τελευταία ενημέρωση:Πέμπτη,31/01/2019

 ...
Γράφει η Βασιλική Μελέτη, Οικονομολόγος, μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος της δημοτικής παράταξης "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ "

  ...

  Πώς είναι να γεννιέσαι αδέσποτο; Να μη σε θέλουν, να σε πετάνε στο δρόμο, να σε μαζεύει ο Δήμος ή η Φιλοζωική, να στειρώνεσαι, να ζεις σε κλουβί, να σε ξαναπετάνε, σαν επανένταξη αυτή τη φορά, να μην ξέρεις πώς να βρεις τροφή και να περιφέρεσαι χωρίς φροντίδα; Πώς οι άνθρωποι ξεριζώνουν ξαφνικά ζωάκια από τον καναπέ τους, για να τα πετάξουν νύχτα σ’ ένα βουνό; Πώς αδιαφορούν, όταν το μέχρι χθες εν δυνάμει «μέλος της οικογένειάς τους» καταλήγει έγκλειστο σε μια ερημική κατασκευή δημοτικού καταφυγίου; Ή ακόμη χειρότερα, πώς του γυρνούν την πλάτη και το αφήνουν έρμαιο στην αδυσώπητη μοίρα των δρόμων;


  Στα χρόνια της κρίσης οι στατιστικές αναφέρουν ότι το φαινόμενο της εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων γιγαντώνεται. Τα δημοτικά καταφύγια είναι θεωρητικά μια προσωρινή πλην αναγκαία «λύση» απέναντι στα δηλητηριασμένα από φόλες σκυλιά και γάτες. Ωστόσο, στην πράξη, Δήμοι και πολίτες γνωρίζουμε ότι η διαχείριση των αδέσποτων γίνεται ευκαιριακά. Τα καταφύγια ζώων ουδέποτε οργανώθηκαν συστηματικά αλλά ούτε ελέγχθηκαν στην πλειονότητά τους. Επίσης, ο εθελοντισμός των φιλοζωικών ενώσεων και σωματείων δεν αξιοποιήθηκε στο βαθμό που έπρεπε. Επιπλέον, ο Ν. 4039/2012, με τον οποίο οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, παραμένει εν πολλοίς κενό γράμμα.


  Σε μια εποχή, που εκπρόσωποι φιλοζωικών καταγγέλλουν ότι τα κονδύλια για τα ζώα έχουν κυριολεκτικά «βαλτώσει», ήρθε στα τέλη Δεκεμβρίου 2018 μία «σανίδα σωτηρίας»: το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων. Από το συνολικό κονδύλι ύψους 600.000 ευρώ, ποσοστό 27,5% αφορά σε δράσεις βελτίωσης υφιστάμενου καταφυγίου και ενέργειες διαχείρισης αδέσποτων ζώων, ενώ ποσοστό 19,86% προορίζεται για τη σίτισή τους. Εκατόν επτά Δήμοι άδραξαν την ευκαιρία. Όχι όμως όλοι.


  Στη Νέα Ιωνία οι ανάγκες, σε επίπεδο περισυλλογής, καταγραφής, ηλεκτρονικής σήμανσης, αποπαρασίτωσης, στείρωσης, εμβολιασμού, αποθεραπείας και σίτισης αδέσποτων ζώων, είναι τεράστιες. Παραταύτα, η σημερινή δημοτική αρχή αμέλησε να υποβάλει ολοκληρωμένο φάκελο, όπως προβλεπόταν από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να χαθεί αυτή η πολύτιμη ευκαιρία από πλευράς Νέας Ιωνίας. Έτσι, ο Δήμος αποκλείστηκε από τις προς χρηματοδότηση περιοχές του Βορείου Τομέα Αττικής.


  Λυπηρή διαπίστωση, όταν την ίδια ώρα η προσπάθεια πολιτών, εθελοντών, συλλόγων, αλλά και του διαδικτύου και των social media για τη φιλοξενία και υιοθεσία ζώων συντροφιάς είναι υπεράνθρωπη. Ασφαλώς, ευ­θύνη για τα ζώα έχουμε όλοι μας. Το κράτος, οι Δήμοι και κάθε πολίτης χωριστά. Ουδείς άμοιρος ευθυνών. Μιλάμε για ζώα που δεν επέλεξαν να ζουν στο δρόμο και να δημιουργούν άθελά τους φόβο ή οίκτο για τη «μοίρα» τους. Μιλάμε, επίσης, για την πόλη μας, που θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να αποκτήσει επιτέλους ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα, που περιφέρονται στους δρόμους της ανήμπορα. Έτσι, μία ακόμη χαμένη ευκαιρία έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των παραλείψεων για τα χαμένα προγράμματα στη Νέα Ιωνία, καθώς το πρόγραμμα για τα αδέσποτα δεν είναι το μοναδικό. Προηγήθηκαν και άλλα, όπως εκείνα για το δωρεάν wifi, τις ψηφιακές δεξιότητες σε επίπεδο Δήμων, ενώ το πρόγραμμα για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου δε χάθηκε ακόμη, απλώς λόγω της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία.


 
Ασφαλώς, όμως, τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν για τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών. Δεν ψηφίζουν καν.manourismeleti.jpg
vasilikimeleti.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων