Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός
Τελευταία ενημέρωση:Σάββατο,15/12/2018

 ...

Του Κώστα Ζαχαριάδη*.

  Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει περικοπές, αλλά θετικά, ενισχυτικά μέτρα για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Ακόμα και στο ζήτημα της φορολογίας, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο για την κλιμακωτή και λελογισμένη μείωση της φορολογίας σε βάθος τετραετίας, ώστε να διατηρούμε υγιή τα δημόσια οικονομικά και να μην παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας, προχωρώντας παράλληλα στις απαραίτητες ελαφρύνσεις.


  Στόχος της κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, ήταν και είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών και η οριστική έξοδος από την κρίση. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια, και όσο προχωράμε προσηλωμένοι στο πλάνο μας, ο συνθήκες θα βελτιώνονται διαρκώς.


  Η κατάργηση του νόμου της περικοπής των συντάξεων δείχνει ότι τα κλειδιά της οικονομίας και των επιλογών στη χώρα επιτέλους τα έχουμε εμείς τηρώντας πάντα το πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Η έξοδος τον Αύγουστο δεν ήταν μια τυπική διαδικασία αλλά είναι μια ιστορική καμπή, που σηματοδοτεί το τέλος μιας οδυνηρής εποχής και την έναρξη μιας νέας.


  Παράλληλα, αυτήν την περίοδο στη Βουλή γίνονται παρεμβάσεις που αφορούν σε μια σειρά θετικών μέτρων και κατεβαίνουν είτε ως τροπολογίες είτε ως νομοσχέδια, οι οποίες διαψεύδουν όσους ισχυρίζονταν ότι μετά τον Αύγουστο δεν θα άλλαζε τίποτα.  Αναφέρομαι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην κατάργηση του υποκατώτατου, στην επιστροφή των αναδρομικών  για τα ειδικά μισθολόγια και στη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες για μια ακόμη χρονιά, τα οποία η  αντιπολίτευση αποκαλεί παροχές. 


  Οι παλαιότερες και οι νεότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτικές «Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση» είχε πει παλαιότερα και προχτές μας είπε «οι νέοι επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση». Δεν πρόκειται δυστυχώς για γραφικούς που κάνουν «λάθη» αλλά για ακραίους και επικίνδυνους για τα κοινωνικά συμφέροντα.  


  Η ιδεολoγική συζήτηση έχει το ενδιαφέρον της... Σε άλλα πεδία η συζήτηση γίνεται δυστυχώς πιο γκρί...Είναι ντροπή για τους κόπους του ελληνικού λαού αλλά και για την εξωτερική πολιτική της χώρας να ακούγεται από τον αρχηγό της ΝΔ ότι «ανταλλάξατε το Μακεδονικό με τις συντάξεις», δεν έχουν καταλάβει πως μια κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματεύεται και να πετυχαίνει στόχους.  Με αυτές τις αναλύσεις και τις νοοτροπίες η Ελλάδα έφτασε ως εδώ...


*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
 zaxariadis2 modified.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων