Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ | Η Μεταμόρφωση της πόλης μου
Τελευταία ενημέρωση:Πέμπτη,22/11/2018

 ...

Γράφει ο Χρήστος Τσίτος* ...

  Να περπατάς στην πόλη σου… Τι πιο όμορφο! Και να συζητάς με τους φίλους, τους γείτονες, τους συμπολίτες σου όλων των ηλικιών είναι κάτι που μου άρεσε να κάνω από πολύ μικρός. Καθένας είχε να μου πει μια ιστορία για την Μεταμόρφωση. Πώς γεννήθηκε, πώς εξελίχθηκε, πώς αναπτύχθηκε στο πέρασμα των χρόνων!
Σήμερα, έχοντας ακόμα την ίδια συνήθεια, αισθάνομαι μια συνεχή αγωνία, έναν έντονο προβληματισμό για πολλά θέματα αλλά και μια σιγουριά για την δική μας καλύτερη Μεταμόρφωση.


  Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία πόλη με πολλές δυνατότητες, προοπτικές και πλεονεκτήματα. Ταυτόχρονα, όμως ο Δήμος μας έχει χρόνιες παθογένειες. Δε θα ήθελα να επεκταθώ σ’αυτές. Δεν είναι της παρούσης. Διότι όλα διορθώνονται αν υπάρχει σχέδιο, όραμα και μεράκι. Υπάρχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, σήμερα: η ενασχόληση της δικής μου γενιάς με τα κοινά. Οι νέοι πολίτες είναι ενεργοί πολίτες. Η δικιά μου γενιά γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων και οδηγός των αλλαγών.

 

  Στην «Μεταμόρφωση» της πόλης μου δίνεται η δική της μοναδική και χαρακτηριστική ταυτότητα. Δε μηδενίζουμε τα θετικά των προηγούμενων, αντιθέτως τα επικροτούμε και είμαστε ειλικρινείς. Χτίζουμε και εξελίσσουμε. Η σύνθεση δυνάμεων και αντιλήψεων είναι προαπαιτούμενα, αλλά η διαφωνία είναι καταλύτης προόδου.

 

  Στην «Μεταμόρφωση» της πόλης μου κυριαρχούν η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η υποστήριξη των νέων επιχειρήσεων σε ένα λειτουργικό περιβάλλον νέων ασφαλτοποιημένων δρόμων, πεζοδρομήσεων, εμπορικού κέντρου, ασφαλών και καλαίσθητων πεζοδρομίων κτλ., κρίνεται αμέριστη σε πολλά επίπεδα. Η μείωση των δημοτικών τελών για όλους, δεν μπορεί να είναι ζητούμενο αλλά προφανές. Η προστασία των κοινωνικών ομάδων που έχουν περισσότερο ανάγκη δεν μπορεί να αποτελεί θέμα προς συζήτηση αλλά αυτονόητη αναγκαιότητα. Οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης και το μεγάλο εμπορικό κέντρο λειτουργούν ως μοχλός ανάπτυξης.

 

  Η «Μεταμόρφωση» της πόλης μου θα έρθει με περισσότερο πράσινο, δωρεάν δημοτική συγκοινωνία. Η έννοια της γειτονιάς υπάρχει, είναι έντονη στην πόλη μου και θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί έτσι διασφαλίζει την «εγωταυτότητά» της. Οι καλαίσθητες και λειτουργικές πλατείες είναι ο χώρος όπου η «γειτονιά» συναντιέται και ζυμώνεται. Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά ενδυναμώνονται. Τα κοινωνικά παντοπωλεία ενισχύονται.

 

 Στην «Μεταμόρφωση» της πόλης μου, η καινοτομία και οι έξυπνες εφαρμογές «κινούν» τον δήμο καθημερινά. Η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους μας φέρνει όλους πιο κοντά. Γνωρίζουμε τον τόπο μας, τις εκδηλώσεις, την κυκλοφορία στους δρόμους και τις έκτακτες καταστάσεις. Για οτιδήποτε δε λειτουργεί σωστά η ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου απέχει μόνο ένα «κλικ». Ο Δήμος και ο δημότης εκφράζονται μέσω του Δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης, ο οποίος πρέπει να γίνει η πηγή ανάδειξης της επιχειρηματικότητας του Δήμου μας!

 

  Η πολιτιστική «Μεταμόρφωση» της πόλης μου έχει την στήριξη του Δήμου και πρωτίστως της νεολαίας. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν τον δικό τους χώρο να δημιουργούν. Τα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις τους γίνονται θεσμοί για την πόλη. Αλλά, σημαντικότερο για μένα είναι η κατασκευή και λειτουργία του ιστορικού μουσείου της πόλης μας. Το «Σπίτι της Μεταμόρφωσης», εκεί που θα στεγαστούν οι ιστορίες, οι αναμνήσεις, οι εικόνες που σημάδεψαν την περιοχή μας από την πρώτη στιγμή και μαζί με το νέο θέατρο γίνεται χώρος φιλοξενίας του πολιτισμού και των προβληματισμών-ιδεών των νέων της πόλης.

 

  Η αθλητική «Μεταμόρφωση» της πόλης μου, γίνεται με νέες εγκαταστάσεις. Ο στίβος, το τένις και άλλα αθλήματα μαζί με τα ήδη υπάρχοντα δημιουργούν μια ολοκληρωμένη και πλήρη αθλητική κουλτούρα σε όλους τους δημότες.

 

  Η πόλη μου με τις απεριόριστες δυνατότητες αξίζει περισσότερα. Σε λίγα χρόνια η δική μου γενιά, που πρόλαβε αλάνες και χωματόδρομους, θα πάρει τη σκυτάλη, για να καταθέσει την δική της άποψη. Η δικιά μου γενιά που μένει στο δήμο της και τον στηρίζει. Ενώνουμε δυνάμεις, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες, αναδεικνύουμε μια άλλη αισθητική στον τόπο μας. Δίνουμε το έναυσμα για την πραγματική μεταμόρφωση της Μεταμόρφωσης!

 

ΤΣΙΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

 

Μαθηματικός - Φροντιστής
Ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης ΈΝΑΥΣΜΑ (www.enavsma.edu.gr)
Αντιπρόεδρος συλλόγου Ηπειρωτών Μεταμόρφωσης ΄΄ Ο ΠΥΡΡΟΣ ΄΄
Μέλος Ο.Ε.Φ.Ε – ΣΕΦΑ
Μέλος επιτροπής ιδιωτικής εκπαίδευσης του Ε.Ε.ΑTSITOS XRHSTOS.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων