Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Τέχνη και Ρομποτική
Τελευταία ενημέρωση:Πέμπτη,11/10/2018

 ........

 Άρθρο της Δρ Στέλλας Μουζακιώτου,Ιστορικού Τέχνης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο & Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,Επιμελήτριας Εκθέσεων

 

stellamouzak@yahoo.gr ........

  Η εφαρμογή της ρομποτικής στον τομέα των τεχνών ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1960 με την κατασκευή ρομπότ που χρησιμοποιούνται είτε ως εργαλεία τέχνης (έμμεση παρέμβαση), είτε ως αντικείμενα τέχνης (άμεση παρέμβαση).

 

 Στο πεδίο της ζωγραφικής οι υπολογιστές-ρομπότ τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχουν κερδίσει έδαφος. Η ζωγραφική είναι τέχνη που συνδέεται με την έννοια του αφηρημένου, του εκφραστικού, ενώ βρίσκεται ταυτόχρονα, σε μια συνεχή πολιτισμική διάδραση. Από την άλλη, οι υπολογιστές είναι αντικειμενικοί, ακριβείς και διέπονται από τους κανόνες των μαθηματικών. Στην πραγματικότητα όμως, οι δύο αυτές κατηγορίες της τέχνης και της επιστήμης δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Η ζωγραφική, όπως και άλλες μορφές της εικαστικής τέχνης, έχουν σημεία επαφής με τομείς των μαθηματικών, όπως τη γεωμετρία και την προοπτική, ενώ ταυτόχρονα, οι αλγόριθμοι στους οποίους συμμορφώνονται οι υπολογιστές, μπορούν στην πραγματικότητα να δημιουργήσουν εικόνες τόσο πολύπλοκες όσο ένας άνθρωπος ζωγράφος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Nagoya Yasuhiro Suzuki και ο εξελικτικός αλγόριθμος ζωγραφικής του Tomohiro Suzuki.


 Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος παίρνει παραδείγματα ζωγραφικής ενός καθορισμένου στυλ και τα μεταλλάσσει προοδευτικά, κόβει, ενώνει, αναστρέφει στοιχεία, αλλά και απορρίπτει εξελικτικά εικόνες, που δεν ταιριάζουν με τις αρχικές στιλιστικές επιλογές του χρήστη. Πέρα όμως, από την αλγοριθμική εξελικτική, υπάρχουν δημιουργοί που διδάσκουν τους υπολογιστές να ζωγραφίζουν όπως οι άνθρωποι, και τους ωθούν να αποτελούν προέκταση του καλλιτέχνη, εισάγοντάς τους στο δημιουργικό καλλιτεχνικό χώρο. Ο πρωτοπόρος στον τομέα αυτό είναι ένας καλλιτέχνης και καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, Harold Cohen. Ο πρωτοπόρος δημιουργός ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας τέχνης που ονομάζεται AARON, το 1973. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βελτιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων, χρησιμοποιώντας ολοένα και πιο δύσκολες τεχνικές. Έμαθε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 να ταξινομεί αντικείμενα και ανθρώπους σε 3D χώρο, και το 1990 άρχισε να χρησιμοποιεί χρώμα κατά βούληση. Στη συνέχεια, ο Cohen δημιούργησε ένα ρομπότ που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα AARON (Εικ.1). Το συγκεκριμένο μπορεί να ζωγραφίζει χωρίς Pixels αλλά με πραγματικό χρώμα σε καμβά. Το δίδαξε επίσης, να αναμειγνύει τα χρώματα (βαφές υφασμάτων), και προσπάθησε να του μεταδώσει μια μικρή εικόνα για το διαχωρισμό των ειδών. Γεγονός που το έκανε ικανό να μπορεί να ζωγραφίζει νεκρή φύση, αλλά και πορτρέτα ανθρώπινων μορφών (Εικ.2) χωρίς φωτογραφίες ή άλλη ανθρώπινη συνεισφορά ως πρωταρχική αναφορά.

 

  Ξεχωριστό πεδίο στον τομέα της ρομποτικής τέχνης αποτελούν τα ανθρωποειδή. Ακόμη και η ιδέα της μελλοντικής ύπαρξής τους πριν από πολλά χρόνια, αποτέλεσε το έναυσμα για μια ζοφερή καλλιτεχνική δραστηριότητα. Σήμερα το όραμα για την ύπαρξη ανθρωποειδών ρομπότ έχει γίνει πραγματικότητα. Η Erica (Εικ.3) είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα ανθρωποειδή ρομπότ και αποτελεί πραγματικό έργο τέχνης. Η κατασκευή της έγινε από τον καθηγητή Hiroshi Ishiguro με τη συνεργασία των πανεπιστημίων Οσάκα και Κιότο της Ιαπωνίας. Για τη μορφή του συγκεκριμένου ανθρωποειδούς χρησιμοποιήθηκαν χαρακτηριστικά προσώπων τριάντα όμορφων γυναικών. Η Erica σχεδιάστηκε να μοιάζει με γυναίκα 23 χρόνων και παρόλο που δεν μπορεί να μετακινήσει τα χέρια της ακόμα, μπορεί όμως, να κάνει μορφασμούς και να κινεί ανεξάρτητα το λαιμό, τους ώμους και τη μέση της. Χάρη σε ένα συνδυασμό αλγορίθμων παραγωγής ομιλίας, της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και των υπέρυθρων αισθητήρων που της επιτρέπουν να παρακολουθεί πρόσωπα σε ένα δωμάτιο, μπορεί να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση, να δει μια ταινία και να πάρει μέρος σε μία συζήτηση.Εικ. 1. Harold Cohen. 1992..jpg
Εικ. 2. Harold Cohen.1993.jpg
Εικ. 3. Hiroshi Ishiguro.Erica..jpg

DStMouzak.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων