Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Η Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης Δυτικών Βαλκανίων με έδρα τα Γιάννενα
Τελευταία ενημέρωση:Σάββατο,22/09/2018

 ...

Συντονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Δερμεντζόπουλος ...

 Από τον προσεχή Οκτώβριο ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, θα εξελίσσεται στα Γιάννενα.
 
  Οι βάσεις για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα άρχισαν να μπαίνουν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, με πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Η πόλη των Ιωαννίνων φιλοδοξεί να γίνει η τρίτη πόλη στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που θα υιοθετήσει τον θεσμό της μπιενάλε (η ιταλική αυτή λέξη προσδιορίζει γεγονότα που συμβαίνουν κάθε δύο χρόνια)
 
Η ιδέα της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων προέκυψε στο Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης με διευθυντή τον αναπληρωτή καθηγητή Χρήστο Δερμεντζόπουλο (σ.σ. κάτοικος Μεταμόρφωσης) ο οποίος και «τρέχει» το όλο πρότζεκτ.
 
Όπως δηλώνει στην Έκφραση ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος:
“ Στόχος της πρώτης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων είναι η ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τέχνη, τις νέες τεχνολογίες, την οικολογία και τις αξίες της κοινότητας. Η Μπιενάλε αυτή δεν χαρακτηρίζεται από την παρουσίαση δράσεων "υψηλής" τέχνης αλλά θέλει να αναδείξει την παράδοση με νέο τρόπο. Άλλωστε, αυτό είναι και το κεντρικό σύνθημα της Μπιενάλε: Η παράδοση εκ νέου, θέτοντας ως βασικό πεδίο σκέψης και δράσης τη σχέση που μπορεί να αναπτύξει η σύγχρονη τέχνη στην επαφή της με την παράδοση, την οικολογία, τις αξίες της κοινότητας και τις δυνατότητες που παρέχουν οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες“.

 

Εικαστικές εκδηλώσεις και δρώμενα αποτελούν ένα άλλο κομμάτι της μπιενάλε, με τους διοργανωτές να αναπτύσσουν συνεργασίες με τα μουσεία της πόλης και παράλληλα να προσβλέπουν στη δραστηριοποίηση σε δημόσιους χώρους, καθώς και στην αξιοποίηση και την εκ νέου ενεργοποίηση κτιρίων της πόλης. christos-dermentzopoulos.jpg
bowb_poster modified.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων