Επαγγελματικός οδηγός

Κατεβάστε τις εφημερίδες σε μορφή pdf


Παλαιότερες ψηφοφορίες - Aρχείο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Ερωτισμός και Τέχνη
Τελευταία ενημέρωση:Τετάρτη,05/04/2017

 ...
Γράφει η Δρ Στέλλα Μουζακιώτου
Ιστορικός Τέχνης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο & στο ΤΕΙ Αθήνας
Επιμελήτρια Εκθέσεων
smouzaki@tutors.eap.gr...
  Καμιά φωτογραφία ερωτικού περιεχομένου, όσο «τολμηρή» κι αν είναι, δε μεταδίδει τόσον ερωτισμό και τόσο αισθησιακή ατμόσφαιρα όσο εκείνη η γνωστή ασπρόμαυρη φωτογραφία στο Παρίσι του Μεσοπολέμου ενός ερωτευμένου ζευγαριού που φιλιέται καθώς περπατάει στη μέση του πλακόστρωτου δρόμου. Το «French kiss», όπως συνήθως ονομάζεται το γεμάτο πάθος φιλί των ερωτευμένων στο στόμα, ενέπνευσε εκατοντάδες σκηνοθέτες, οι οποίοι με τη σειρά τους δημιούργησαν αμέτρητες στιγμές φιλιών διάσημων κινηματογραφικών ζευγαριών που συγκίνησαν μέχρι δακρύων εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο. Η φαινομενικά απλή πράξη του αγγίγματος των χειλιών μεταξύ δύο ερωτευμένων ανθρώπων συγκινεί ιδιαίτερα είτε την απολαμβάνουμε οι ίδιοι είτε την παρατηρούμε ως θεατές της. Τι είναι άραγε αυτό που κάνει το φιλί να είναι μια πράξη τόσο ιδιαίτερη και τόσο σημαντική στον έρωτα;


  Περισσότερο από κάθε άλλη ερωτική πράξη, με το φιλί «αγγίζουμε» την πιο βαθιά προσωπική πλευρά του άλλου. Για την πραγματοποίησή του απαιτείται συναισθηματικό δόσιμο, μια αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία αυτής της ιδιαίτερης οικειότητας που χαρακτηρίζει την απόλυτα ιδιωτική σφαίρα της σχέσης ενός ερωτευμένου ζευγαριού. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το στόμα βρίσκεται στο κεφάλι, στο πρόσωπο, εκεί όπου βρίσκεται το κέντρο της πνευματικής μας λειτουργίας, κι έτσι φιλώντας είναι σαν να έρχονται κοντά περισσότερο οι ψυχές παρά τα σώματα.

 

  Τη φήμη του πιο ερωτικού ζωγράφου στην Ιστορία της Τέχνης, κατέχει φυσικά ο Gustav Klimt (1862-1918). Πρόκειται για τον καλλιτέχνη που γνώριζε τη γυναίκα περισσότερο απ’ ότι η ίδια τον εαυτό της! Την έχει απαθανατίσει γυμνή, ερωτική, ερεθιστική, όπως ακριβώς την «έβλεπε» ο ίδιος. Στο έργο «Το Φιλί» (εικ.1),

 παρουσιάζει την μέχρι πρότινος κυριαρχική γυναίκα να υποτάσσεται στον άνδρα, να εγκαταλείπεται στην αγκαλιά του. Ο ερωτισμός διαποτίζει το εφαρμοστό φόρεμά της, που ωστόσο αρκεί για να την προστατέψει από τη λογοκρισία της εποχής. Ο Klimt, ο οποίος ουσιαστικά έδειξε στην πουριτανική βιεννέζικη αστική τάξη έναν καθρέφτη της υποκρισίας της, αποζημιώθηκε με τον ενθουσιασμό του κοινού μπροστά σε αυτόν τον πίνακα. Τα μοντέλα του έργου ήταν ο ίδιος ο δημιουργός με την αγαπημένη του Emilie Flöge. Το χρυσό φόντο εμπνευσμένο από ένα ταξίδι του στην Ιταλία, όπου και γνώρισε τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά της Ραβέννας, αναδεικνύει το σύμπλεγμα των μορφών δημιουργώντας ένα υπερκόσμιο σύννεφο που τονίζει τον ερωτισμό της σκηνής. Οι δύο εραστές αγκαλιάζονται τρυφερά και είναι τυλιγμένοι μέσα σε μια χρυσή άλω που τους απομονώνει από τον κόσμο. Ισορροπώντας πάνω σε ένα λουλουδάτο χαλί, εξαφανίζονται μέσα στην πέρα από χρόνο και τόπο ένωσή τους. Έτσι, ο έρωτας παίρνει κοσμική διάσταση, λες και η ευτυχία, η εκστατική διάχυση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο πέρα από τον κόσμο.

 

  Στο έργο «Δανάη» (εικ.2),

 είναι εμπνευσμένος από το μύθο της έφηβης από το Άργος, που ο Δίας ερωτεύεται και κοιμάται μαζί της μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή για να μην τον ανακαλύψει η ζηλότυπη σύζυγός του, Ήρα. Το ασυνήθιστο κόψιμο του έργου από κοντά, εξαλείφει κάθε αφηγηματικό υπαινιγμό προς όφελος μιας τολμηρά ερωτικής ερμηνείας. Μετά το «Φιλί» ο Klimt δεν ήταν πια πρόθυμος να κρύβεται. Πρόκειται για την απεικόνιση της έκστασης του έρωτα, τη στιγμή που η χρυσή βροχή κυλάει ανάμεσα στους γιγαντιαίους μηρούς της Δανάης και αυτή μοιάζει χαμένη απολαμβάνοντας την ερωτική ένωση μέσα στο δικό της ναρκισσιστικό κόσμο, απρόσιτος για το θεατή. Η ασύνειδη ερωτική εμπειρία της κοιμισμένης Δανάης μάς καθιστά ηδονοβλεψίες και συνενόχους στην κρυφή ερωτική πράξη. Από αυτό το μυστήριο της γυναικείας σεξουαλικότητας αναδύεται ένας πανίσχυρος και άμεσος ερωτισμός. Η αχόρταγη περιέργεια του Klimt τον ωθεί να απεικονίζει τη γυναίκα ως φορέα του μυστηρίου της ζωής και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε αντρικής σκέψης.
 EIK1-ER-TE.jpg
EIK 2 - erotismos.jpg
stellamouzakiotou-erotismos.jpgNewsletters
Πληκτρολογίστε το ον/μο σας και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (email) και πατήστε

Αναζήτηση άρθρων